Tweede Wereldoorlog in ’t Goy

Tweede Wereldoorlog in 't Goy
Ruim 70 jaar na het neerstorten van een Britse bommenwerper, is in 2015 onder het oog van 13 familieleden een monument onthuld.

De eerste Duitsers kwamen per motor op 14 mei 1940 rond 11.45 uur het dorp binnen. Het waren verkenners. Op de Beusichemseweg werden ze door Nederlandse militairen vanuit een boomgaard onder vuur genomen.

Tussen 13.30 uur en 15.30 uur die middag vonden er opnieuw gevechten plaats bij Wickenburgh. De Duitsers waren met vier pantserwagens uitgerukt, maar braken uiteindelijk de aanval af. Tijdens het gevecht kwamen drie Nederlandse militairen (uit Zeeland) om het leven en raakten er enkele soldaten gewond. Om 19.00 uur trokken de Nederlanders zich terug naar de Batterijen aan de Overeindseweg. De eenheid die hier vocht was afkomstig uit Tiel en moest de terugtrekkende legereenheden van de Grebbeberg ondersteunen.

Neerstorten vliegtuig

Een ander wapenfeit tijdens de Tweede Wereldoorlog in ’t Goy is het neerstorten van een Engelse bommenwerper op 5 mei 1943. Het vliegtuig maakte deel uit van 596 bommenwerpers die in de nacht van 4 op 5 mei 1943 een aanval uitvoerden op o.a. Dortmund.

De bommenwerper was rond 22.00 uur vertrokken vanaf het Engelse Mildenhall en keerde na het droppen van de bommen terug. Op 5 mei 1943 rond 1.45 uur werd het vliegtuig in brand geschoten door een achtervolgend Duits jachtvliegtuig. Het vliegtuig stortte neer op een weiland van de familie Diks, tussen het huidige Amsterdam-Rijnkanaal en de Beusichemseweg ter hoogte van nummer 65.

Van de zeven bemanningsleden overleden er vijf direct. Twee bemanningsleden (waaronder George Rutherford) wisten het vliegtuig via een parachute te verlaten en werden later op de dag enkele honderden meters verderop teruggevonden. Ze waren toen aan hun verwondingen overleden.

De bemanning bestond uit: Thomas Edward Emberson (piloot), William Crichton Lambie (navigator), Herbert George Brown (boordwerktuigkundige), George Rutherford (navigator-bombardier), George Albert Rodway (radioboordschutter), Herbert Gladstone Mugridge (boordschutter) en Peter Frederick Hanberger (boordschutter). Alle bemanningsleden zijn begraven in Oud-Leusden bij Amersfoort.

Er was onder luchtvaarthistorici enige discussie gaande welke piloot van de Luftwaffe dit toestel neer heeft geschoten. Oberleutnant Lothar Linke en Hans-Dieter Frank worden genoemd. Deze laatste lijkt daadwerkelijk de Stirling te hebben neergeschoten. In elk geval overleden beide piloten nog datzelfde jaar. In 2015 is een monument geplaatst langs de Goyerdijk.

Overigens viel het weiland in 1943 kadastraal onder de gemeente Schalkwijk.

Toon Vernooij vertelde in mei 2018 voor Omroep Houten het verhaal van de Stirling die op 5 mei 1943 neerstortte in ‘t Goy (Zie bovenstaande beelden). Mijn ouders hoorden ’s nachts een aanzwellend gebrom van 4 a 5 honderd vliegtuigen die richting Duitsland gingen. Een uur of drie later kwam dat allemaal weer terug. Dus was dat gebrom er weer. Toen begon er een te cirkelen. Die was aangeschoten en had een brandende vleugel. Die motoren werkten niet en het vliegtuig ging steeds meer rondjes vliegen. Iedereen keer kwam het vliegtuig lager. Op het laatste moment kwam hij nog net over de boerderij heen. Een stukje verderop stond een goudrenettenboom, een hoogstam. De vleugel raakte een grote dikke tak en viel de vleugel af. Die lag later in de sloot. Het vliegtuig crashte op de schuine kant van de omgestorte grond van het Amsterdam-Rijnkanaal. Vijf doden zaten in het vliegtuig. Een stukje terug tegenover de kerk stonden grote knotwilgen. Daar hingen twee parachutes in. ’s Morgens toen het licht werd, gingen de Duitsers er kijken. Die waren er overigens al heel vroeg bij, want toen het vliegtuig rondcirkelde, waren die Duitsers er al. In een afvoerduiker, in een droge sloot vonden ze die twee Engelse militairen. Toen waren ze overleden.

V1 verwoesting

Op zaterdag 24 februari 1945 stortte een V1 neer naast een boerderij in ’t Goy. Het gebeurde ten zuidoosten van de Goyerbrug, vlakbij de Lek. Tot in De Heul was schade.

Verder is er een melding van een bombardement op de fruitschool aan de Goyse Molensteeg (Wickenburghseweg). Hier waren Duitsers ingekwartierd. De Engelse bom viel in een gierput.

Bevrijding

Nadat ’t Goy was bevrijd, zijn er enkele vrouwen kaalgeschoren. Een werd op een kar rondgereden.

Meer informatie

Deze pagina is gewijzigd op 6 september 2022