Kastelen

Kastelen in Houten
Kasteel Heemstede is eigenlijk geen kasteel, maar een buitenhuis

Vanaf de late middeleeuwen verschijnen er kastelen in Houten. In eerste instantie gaat het om mottekastelen. Een motte is een kleine heuvel met daarop een kasteel. In Houten waren dit houten gebouwen. Rond de heuvel loopt een omheining van palen en een gracht. In sommige gevallen een dubbele gracht.

Van de mottekastelen zijn weinig sporen teruggevonden. ’t Rondeel is de voorloper van kasteel Wulven en de gracht is nog zichtbaar in het landschap. Andere mottekastelen stonden in ’t Goysedorp, Schalkwijk en in Oud Wulven. Halverwege de 13e eeuw wordt er in steen gebouwd. De kastelen Ten Goye, Schalkwijk, Schonauwen en Wulven verschijnen.

Kasteeleigenaren raken in de 14e eeuw regelmatig betrokken bij oorlogshandelingen. Als straf wordt het kasteel vernield. Sommigen worden herbouwd. Vanaf 1500 zien we dat de kastelen veranderen in buitenplaatsen. Door de komst van nieuwe wapens, waren ze niet meer onneembaar.

Rond 1800 blijken veel kastelen in slechte staat te zijn. Sommige worden opgekocht en direct gesloopt. Dit gebeurde met Wulven en grotendeels met Schonauwen. De materialen van de kastelen waren goed te gebruiken voor andere doeleinden. Kastelen die gedurende langere tijd een grotere betekenis hadden zijn Ten Goye, Wulven en Schalkwijk.

Overzicht

Op deze pagina een overzicht van de kastelen en buitenplaatsen van de gemeente Houten. Niet altijd is duidelijk wanneer sprake was van een kasteel of een buitenplaats/versterkt huis/boerderij. De vermelding Ridderhofstad werd gegeven wanneer de eigenaar ridder was geworden (adellijke titel). Het betalen van belasting was dan niet nodig.

BlasenburgTull en ’t WaalMogelijk kasteel
BlokhovenSchalkwijkBoerderij/kasteel
BlommesteynHonswijkKasteel
Heemstede IJutphaasKasteel*
Heemstede IIHoutenBuitenplaats
HindelopenHoutenBuitenplaats
’t Rondeel
/Kersberg
HoutenMottekasteel
LeijenburgHoutenHofstede of buitenplaats
MarckenburgSchalkwijkKasteel
Oud WulvenHoutenMottekasteel /Kasteel
Schalkwijk ISchalkwijkKasteel
Schalkwijk IISchalkwijkKasteel*
Ten Goye’t GoyMottekasteel /Kasteel
SchonauwenHoutenKasteel*
VreedborgHonswijkTijdelijk kasteelachtig bolwerk
VuylcopSchalkwijkKasteel*
Wickenburgh’t GoyBuitenplaats
Westenstein’t GoyMottekasteel/Stenen huis
WulvenHoutenKasteel*
ZorgvlietHoutenBuitenplaats

*Ridderhofstad

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021