Buitenplaats Zorgvliet

Zorgvliet

Zorgvliet was een buitenplaats achter de gelijknamige boerderij naast het tankstation aan de Poort.

Zorgvliet I

Het gebouw is gebouwd in de 14e eeuw toen overal in de regio stenen huizen en kastelen verschenen. Aanwijzing is de vondst van stenen van 29 x 14 x 7 centimeter (bron). Het stenen gebouw had binnen vlechtwerkwanden, die ter isolatie met leem waren bestreken. Ergens in de 17e eeuw* moet het huis zijn afgebrand. De naam van dit huis noemen we gemakshalve Zorgvliet I.

Zorgvliet II

Rond 1680 is een nieuw huis gebouwd, iets ten noorden van het afgebrande huis. Het gaat om een luxueus huis waar de bewoners over een behoorlijke rijkdom moeten hebben beschikt.

Uit een beschrijving uit het jaar 1808 blijkt sprake te zijn van verschillende kamers, een marmeren gang, een keuken en een bier- en wijnkelder. Op de eerste verdieping bevonden zich slaapkamers en er was een zolder. Op het terrein bevonden zich verder een koetshuis, een boerderij en een duiventoren. De bewoners deden zich te goed aan wijn, oesters, druiven en streekproducten.

In het begin van de 18e eeuw werd het huis bewoond door Jasper van Lynden, die eigenaar was van het gerecht Houten en Oud Wulven en Waijen. In 1813 wordt het pand deels afgebroken en in 1821 verdwijnen de laatste resten. De huidige boerderij met dezelfde naam is in 1926 gebouwd.

*O. Brinkkemper (juni 1994) dateert het gevonden verkoold hooi in de periode 1654 – 1680. Deze hooivondst zou in de restanten van een afgebrande kelder, bovenop de scherven van het gebouw zijn gevonden. Was dit het dak van Zorgvliet I en zou dit huis in deze periode, misschien zelfs tijdens de Franse plundering in september 1673, zijn verbrand? Zoja, dan is Zorgvliet II pas vanaf 1680 gebouwd.

Deze pagina is gewijzigd op 6 juli 2019