Versterkte boerderijen

Versterkte boerderijen

In de late Middeleeuwen, maar vooral ook in de 16e en 17e eeuw verschijnen er versterkte boerderijen en hofstedes in Houten. Het gaat vaak om een hofstede met gracht en soms een toegangspoort zoals we kennen van bij de Steenen Poort. Op de hofstede stond een hoofdgebouw en verschillende bijgebouwen. Er woonden meerdere mensen, die allen betrokken waren met de bedrijfsvoering van de boerderij.

Status en bescherming

De versterkte boerderijen en het in groepen leven gaf een veilig gevoel tegen rondtrekkende vagebonden en rovers. Een dergelijke boerderij bood geen bescherming tegen ridders en kleine legers. Ook leverde een dergelijk hofstede status op, omdat alleen de rijkere boeren of edelen zich een versterkte boerderij konden permitteren. Een dergelijke boerderij was in de middeleeuwen eigendom van de kerk in Utrecht of een edelman.

Houten kende een aantal versterkte boerderijen of hofstedes. Sommigen hoorden bij een kasteel zoals bij Vuylcop, anderen stonden op zichzelf.

Op onderliggende pagina’s worden ze besproken. Niet altijd is duidelijk wanneer het een kasteel, een buitenplaats of een versterkte boerderij is. Sommige boerderijen zijn nu nog te zien. De boerderijen zijn:

BoerderijDorpGrachtPoortgebouw
BeestSchalkwijkjaonbekend
BiesterhofstedeSchalkwijkjaja
BlasenburgTull en ’t Waaljaja
De PoelHoutenjaonbekend
De Kroon (Croon)Schalkwijkjanee
De Gouden HarpSchalkwijkjaonbekend
GripensteyneTulljaonbekend
HennesprongHoutenjaonbekend
Hofstede WulvenHoutenjaonbekend
OverdamHoutenjaja
Ruemsthofstede Houtenjaonbekend
SchoneveldHoutenjaja
Steenen PoortHoutenjaja
Ter WeideTull en ’t Waaljaja
TiellandtHoutenjaonbekend
TullHonswijkonbekendonbekend
WelgelegenSchalkwijkjaonbekend
Wickenburgh’t Goyjanee
WulverbroekHoutenjaonbekend

Overige boerderijen

BoerderijPlaatsOpmerkingen
De Grote GeerHouten
De Stenen Kamer’t Goy

Op de kaart

Op onderstaande kaart staan de bestaande boerderijen, de versterkte boerderijen en de verdwenen boerderijen. Klik op het icoon en je leest meer informatie over het gebouw. De kaart wordt regelmatig aangevuld.

Deze pagina is gewijzigd op 22 juli 2021