Gemeenteraad Houten

Houten, ’t Goy en Schalkwijk zijn van oudsher voornamelijk katholiek dorpen. In 1946 stemde in de gemeente Houten 68 procent op de Katholieke Volks Partij. In de gemeente Schalkwijk was dit 61,5 procent en in de gemeente Tull en ’t Waal 56,6 procent. Bij de fusie met de gemeenten Schalkwijk en Tull en ’t Waal in 1962 kwam daar in de nieuwe gemeenteraad Houten geen verandering in.

Periode 1962 – 1966

Op 15 november 1961 wordt in de gemeenten Houten, Schalkwijk en Tull en ‘t Waal een extra gemeenteraadsverkiezing gehouden. Aanleiding is de samenvoeging van deze drie gemeenten in de nieuwe gemeente Houten en de vorming van de gemeenteraad. In 1962 is er daarom geen reguliere gemeenteraadsverkiezing. Met een opkomst van 93% van de stemgerechtigden, krijgt de KVP 64,5% (katholieken) van de stemmen. De KVP blijft de belangrijkste partij en levert de wethouders voor de nieuwe gemeente ‘groot Houten’.

Coalitie: KVP
Wethouders:  J. den Hartog,  J. van Oostrom
Burgemeester:  F. Albers Pistorius
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 4 fracties en 13 zetels

Periode 1966 – 1970

Tijdens deze verkiezingen komt de RK als winnaar uit de bus. Om onduidelijke redenen zit de hele KVP ineens bij de RK. Vooraf aan de verkiezingen is er een roep om verjonging van de gemeenteraad. In 1969 worden de raadsvergaderingen naar de avond verplaatst. Zowel in 1968 als in 1970 stemt de gemeenteraad in om mee te werken aan de groei van Houten naar 100.000 inwoners.

Coalitie: KVP, RK
Wethouders:  J. Vulto, J. van Oostrom
Burgemeester:  F. Albers Pistorius, L. Schuman
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er ?? fracties en 13 zetels

Periode 1970 – 1974

Met deze verkiezingen stemt 53% op de KVP. Een nieuwe partij die meedoet is de VVD. De eenmansfractie VVD levert direct een wethouder. De PvdA zit vanaf nu verstopt in een samenwerking met PPR en PSP. In 1974 behandelt de gemeenteraad het groeiplan Houten. Op voorhand  worden Den Oord en De Hoven gebouwd (bron).

Coalitie: KVP
Wethouders: J. Vulto, H. ten Have
Burgemeester:  F. Albers Pistorius,  W. Bijleveld
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 4 fracties en 13 zetels

Periode 1974 – 1978

De KVP wint met 55% deze verkiezingen. Opnieuw heeft één partij de meerderheid in de gemeenteraad. Wel wordt besloten tot een samenwerking tussen de lijst KVP Schalkwijk en KVP Houten. Ook vanwege de landelijke vorming van het CDA, worden de protestanten nu omarmd. Hierdoor kan het raadslid Jonkers wethouder worden en zal hij tot 1993 zijn stempel drukken op de besluitvorming in Houten.

Coalitie: KVP
Wethouders: G. Jonkers, A. van Rooijen
Burgemeester: W. Bijleveld
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er ? fracties en 13 zetels

Periode 1978 – 1982

Met 66% wint het CDA deze verkiezingen. Deze partij doet voor het eerst onder deze naam mee en het is vooral de KVP-aanhang die op deze partij stemt. Gedurende deze periode overlijdt wethouder A. van Rooijen. De VVD-er B. Jansema is vanaf 1979 wethouder. Niet voor lang, want in 1981 wordt hij burgemeester van de gemeenten Rossum en Heerewaarden.

Coalitie: CDA, (VVD vanaf 1979)
Wethouders: G. Jonkers, A. van Rooijen (overleden 1980), W. Cossee, B. Jansema (1979 – 1981)
Bij de installatie van de gemeenteraad waren er 4 fracties en 13 zetels
Burgemeester: W. Bijleveld

Periode 1982 – 1986

Met de groei van Houten daalt de relatieve aanhang van het CDA. De Progressieve samenwerking bestaande uit PvdA, PPR en PSP vormt met het CDA de coalitie. In deze periode groeit Houten snel, wordt de 15.000e inwoner binnengehaald en openen het NS-station en het winkelcentrum Het Rond.

Coalitie: CDA, Progressieve samenwerking
Wethouders: G. Jonkers, W. Cossee (vanaf 1985 P. Barten), T. van der Ham
Burgemeester: W. Bijleveld, A. Bransen
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 4 fracties en 15 zetels

Periode 1986 – 1990

Na de verkiezingen van 1986 haalt het CDA met 44,6% van de stemmen en daarmee voor het eerst niet de absolute meerderheid. Het bestaande college wordt wel voortgezet, dat zich richt op de verdere groei van Houten-Noord.

Coalitie: CDA, Progressieve samenwerking
Wethouders: G. Jonkers, P. Barten, T. van der Ham tot 1988 daarna H. Schemmekes.
Burgemeester: A. Bransen
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 4 fracties en 17 zetels

Periode 1990 – 1994

Door de groei van Houten is ook de gemeenteraad van Houten gegroeid. De PvdA besluit uit het samenwerkingsverband met PPR en PSP te stappen en onder eigen vlag verder te gaan. Nieuw zijn de partijen D66 en GroenLinks. De SGP en RPF vormen samen een fractie. Wethouder Leen Verbeek wordt later burgemeester van Purmerend en nog later Commissaris van de Koningin in Flevoland.

Coalitie: CDA, PvdA
Wethouders: G. Jonkers tot eind 1993, daarna H. Lenstra, P. Barten, L. Verbeek
Burgemeester: A. Bransen, A. de Jonge
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 6 fracties en 21 zetels

Periode 1994 – 1998

In 1994 komt er een omwenteling binnen de Houtense politiek. Houtens Belang komt als grootste partij de gemeenteraad Houten binnen en heeft Gijs Jonkers (CDA) in haar gelederen gesloten. De partij is voor bouwen in Schalkwijk. Aanvoerder is Reni Lubberdink. Verder staat er een cordon sanitaire klaar voor Houtens Belang, zodat ze buiten het college wordt gehouden. Gedurende deze periode splitst raadslid Co van Maarseveen zich af van het CDA en begint een negende fractie. Wethouder Heijerman wordt later onder haar eigen naam Ton burgemeester van Blaricum.

Coalitie: CDA, VVD, D66, en GroenLinks.
Wethouders: P. Barten, K. Teeuwen, L. Elbers, H. Heijerman
Burgemeester:  A. de Jonge
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 8 fracties en 23 zetels

Periode 1998 – 2002

In 1998 weet Houtens Belang 31 procent van de stemmen te halen en levert de partij een wethouder. Opnieuw is Houtens Belang de grootste partij. Een van de eerste zaken is dat de partij ervoor zorgt dat de CDA-burgemeester zich minder met de dagelijkse zaken zou bemoeien en dit aan de wethouders zou overlaten.

De periode 1998 – 2001 kan achteraf worden beschouwd als een enorme tumultueuze periode. Het GroenLinks-raadslid Van Kouwen en burgemeester Aat de Jonge kunnen het niet met elkaar vinden. Over en weer worden rechtszaken aangespannen en binnen de gemeenteraad zijn er twee kampen. Burgemeester Aat de Jonge zegt zijn baan als burgemeester in Houten op.

Waarnemend burgemeester Westra krijgt in februari 2001 te maken met het vallen van het college. Aanleiding is de financiële situatie van de gemeente. Ook 2 a 3 ambtenaren vertrekken en VVD-wethouder Teeuwen stapt op. Later dat jaar stapt ook fractievoorzitter Gerard Zandbergen uit het CDA, maar keert voor de verkiezingen terug. De komst van de partij ‘Nieuw Houten’ met o.a. raadslid Van Maarseveen krijgt daardoor geen vervolg.

Coalitie voor de val: CDA, HB, VVD
Coalitie na de val: CDA, HB, VVD, PvdA
Wethouders voor de val: H. Lenstra (G. Zandbergen), R. Lubberdink, K. Teeuwen
Wethouders na de val: J. Bosch, R. Lubberdink,  J. van Oostrum, R. Makkinga
Burgemeester: A. de Jonge, J. Westra, C. Lamers
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 9 fracties en 23 zetels

Periode 2002 – 2006

Met de start van deze periode wordt het dualisme ingevoerd. Dat betekende dat de wethouder geen raadslid meer is en niet meer stemt over de voorstellen. Het CDA is opnieuw de grootste partij van Houten. Ook GroenLinks heeft flink gewonnen, maar nu heeft deze partij met een cordon sanitaire te maken. In 2005 splitst het CDA-raadslid Gerard Zandbergen zich opnieuw af. Hierdoor zijn er uiteindelijk negen fracties in de gemeenteraad. Na deze periode wordt wethouder Strien burgemeester van de gemeente Olst-Wijhe.

Coalitie: CDA, HB, VVD, CU
Wethouders: T. Strien, R. Lubberdink, J. van Oostrum, W. de Jong
Burgemeester: C. Lamers
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 8 fracties en 25 zetels

Gemeenteraad Houten 2006
Verkiezingsdebat gemeenteraad Houten in maart 2006

Periode 2006 – 2010

In 2006 heeft de PvdA de wind mee en haalt deze partij 7 zetels en levert anderhalve wethouder. Nieuw in de gemeenteraad is Inwonerspartij Toekomst Houten, waarvan Gerard Zandbergen de aanvoerder is. Voor het eerst in de geschiedenis komt het CDA in de oppositie. In 2007 wordt wethouder van Oostrum burgemeester in Rhenen. Hij wordt opgevolgd door M. Kallen-Morren die na 2010 vier keer waarnemend burgemeester wordt. Aan het eind van de periode besluit Houtens Belang ermee te stoppen.

Coalitie: VVD, GL, CU, PvdA
Wethouders: J. van Oostrum (M. Kallen-Morren), J. Koudijs, W. de Jong (T. van Daalen), W. Wagenmans, N. Teeuwen
Burgemeester: C. Lamers
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 9 fracties en 27 zetels

Periode 2010 – 2014

In 2010 wordt ITH de grootste partij van Houten. Deze partij heeft zich sterk verzet tegen de komst van de windmolens en krijgt te maken met een cordon sanitaire. VVD, CDA, D66 en PvdA sluiten een verbond en besturen Houten tot 2018. In 2013 komt er een breuk binnen ITH. De raadsleden Hofstee en Verkade verlaten de partij en vormen met het afgescheiden VVD-raadslid Soesbergen de fractie HoutenAnders!.

Coalitie: CDA, VVD, D66, PvdA
Wethouders: K. van Dalen, H. Geerdes, M. van Liere, N. Teeuwen
Burgemeester: C. Lamers, W. de Jong
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 8 fracties en 29 zetels

Periode 2014 – 2018

D66 komt aangejaagd door het landelijke beeld als grote winnaar uit deze verkiezingen. De partij haalt 6 zetels. Al vrij snel splitst raadslid De Laat zich af en begint voor zichzelf. Later geeft hij zijn zetel terug aan D66. Voorsorterend op de verkiezingen van 2017 verlaat D66-fractievoorzitter Steehouwer de partij en stapt over naar ITH.

Coalitie: CDA, VVD, D66, PvdA
Wethouders: K. van Dalen, H. Geerdes, M. van Liere, J. Rensen
Burgemeester: W. de Jong
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 9 fracties en 29 zetels

Periode 2018 – 2022

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen halen drie partijen 5 zetels. Voldoende om een coalitie te vormen. Opnieuw richt het cordon sanitaire zich op ITH. Twee wethouders vertrekken deze periode. Raadslid Aanen stapt uit het CDA vanwege de woningbouwplannen. GroenLinks-fractievoorzitter Corporaal doet hetzelfde bij zijn partij.

Coalitie: CDA, VVD, GL, CU
Wethouders: K. van Dalen, H. Geerdes (S. Bos), H. de Groot, J. Smith (J. Overweg)
Burgemeester: W. de Jong, G. Isabella
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 9 fracties en 29 zetels

Periode 2022 – 2026

ITH is de grote winnaar van deze verkiezingen. De partij haalt 8 zetels. D66 en GroenLinks die in 2014 en 2018 zorgden voor het uitsluiten van ITH, worden nu zelf uitgesloten.

Coalitie: ITH, NH, SGP, VVD
Wethouders: S. Bos, R. Frowijn, R. Molenaar, W. van den Berg, P. Ruitenbeek
Burgemeester: G. Isabella
Bij de installatie van de gemeenteraad Houten zijn er 10 fracties en 31 zetels

Meer informatie

Deze pagina is gewijzigd op 20 juni 2022