Moord in Houten (1800 – heden)

Op deze pagina zijn chronologisch de moorden die in de huidige gemeente Houten hebben plaatsgevonden samengevat. Vrijwel altijd is de dader een man. In de helft van de gevallen gaat het om een familiedrama. Opvallend is dat het aantal moorden de laatste jaren sterk is gestegen.

De moord in 1965 betreft een moord in Hilversum, waarbij het lijk is gedumpt in een sloot langs de Schalkwijkseweg. Deze moord is niet in de gemeente Houten gepleegd.

Op 12 mei 2011 is op de Linzen-Oord een dode vrouw onder verdachte omstandigheden in een auto aangetroffen. Dit blijkt dood door schuld te zijn en geen moord.

Over de ongeveer 50 personen die om het leven zijn gekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog is een aparte pagina gemaakt.

Wanneer u denkt dat feiten niet kloppen of er een zaak ontbreekt, stuur dan een email aan info@oudhouten.nl.

Overzicht >1900

1920:

De 65-jarige F. Wilbrink wordt in een sloot langs de kant van de weg teruggevonden. Een verdachte wordt gearresteerd en zit zeven maanden vast. Het bewijs krijgt men niet rond.
Lees meer
.

1932

Op 23 oktober breekt een vechtpartij uit in de trein tussen een vader en zijn zoons op de spoorlijn in Houten. Een van de zoons valt uit de trein en komt te overlijden. Het verhoor van de verdachten wordt uitgesteld, omdat er teveel drank in het spel was.
Bron

1941:

In ’t Goy vindt een familiedrama plaats. Adrianus de Ligt vermoord zijn vrouw en kleinkind. Zijn dochter overleeft het geweld door zich voor dood te houden.
Lees meer
.

1965:

De student David Rutgers van Rozenburg (20) komt tijdens zijn ontgroening in Houten te overlijden. Er is geen sprake van moord, maar van mishandeling met de dood tot gevolg. De medestudenten komen met een lichte straf eraf en vertegenwoordigen later hoge functies in Nederland.
Lees meer

1990:

W. Swaak (53) wordt in zijn flat in Houten overvallen door drie mannen. Hij komt om het leven door messteken en wurging. De daders zijn afkomstig uit Houten en worden snel opgepakt. Ze krijgen enkele jaren gevangenisstraf voor de roofmoord.

1992:

Een 21-jarige man uit Schalkwijk vermoordt in Schalkwijk een 36-jarige man van Turkse komaf. De broer van het slachtoffer raakt zwaargewond.

2007:

Een bewoonster aan de Putterhaag komt om het leven, nadat ze haar relatie uitmaakt.

2011

Bij het Van der Valk-hotel aan de Hoofdveste vindt een dubbele criminele afrekening plaats. Het gaat om twee personen uit Noord-Brabant. De daders zijn nooit gevonden.

2012:

Aan de Lekdijk in Schalkwijk vindt een familiedrama plaats. Drie mensen en de dader komen om het leven.
Lees meer

 

Moord in Houten (1500 – 1799)