Moord in Houten

Op deze pagina zijn chronologisch de moorden (of mishandelingen met dood tot gevolg) samengevat die in de huidige gemeente Houten hebben plaatsgevonden. Het betreffen gevallen uit de periode 1400 tot heden. Oorlogsgeweld is buiten beschouwing gelaten. Over de ongeveer 50 personen die om het leven zijn gekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog is een aparte pagina gemaakt

Wanneer u denkt dat feiten niet kloppen of er een zaak ontbreekt, stuur dan een email aan info@oudhouten.nl.

Overzicht 

1400 – 1499

1417 – Een groep oorlogszuchtigen uit Vianen steekt de Lek over op zoek naar medestanders. De Honswijkers vluchten naar de kerk die vervolgens wordt belegerd. Een man wordt door de ramen doodgeschoten. Het is tevens de eerst bekende moord met een vuurwapen.

1457 – Snoy van Scadyck Willams komt te Houten bij een vechtpartij met Jan van Rossum om het leven (bron).

1500 – 1599

1531 – Wagemaker Cornelis Lubbertsz moet de proceskosten betalen, nadat hij moet voorkomen voor doodslag op Jan Geritsz. Dit heeft vermoedelijk gespeeld in een herberg in Dwarsdijk, want de herbergier is getuige.

1539 Zweer Gerritsz krijgt tijdens het spel ‘metten buegel’ in Schalkwijk ruzie met Lubbert Stevensz uit Barneveld. Er komt een mes bij te pas en Lubbert Stevensz komt te overlijden. Deze zaak is mogelijk enkele jaren eerder gepleegd (Bron).

1546 – Jan Korsgens uit ’t Waal vermoordt Steven Jan Jelissoenssoen uit De Knoest. (Bron).

1551 Zweder Stevensz krijgt ruzie met zijn zwager Gerrit Hermansz en steekt hem in Schonauwen uit zelfverdediging dood. Hij wordt vrijgesproken (Bron) en komt met een geldboete er vanaf.

1563 Ghysbert Stevenss van Schayck uit Werkhoven bemoeit zich op 4 mei 1563 met een ruzie in Houten en wordt neergeslagen door Hendrik Goes uit Zeist. Hij overlijdt 2 weken later (Bron).

In diezelfde maand grijpt Sophia NN (Weduwe Jan van Rossum) te Houten in bij een ruzie in haar huis. Folpert Goyertsz pakt bij deze ruzie een broodmes en raakt de weduwe in haar buik. Aan de wond komt ze te overlijden (Bron).
Lees verder

1571 – Wijnault Roeloffsz uit Schalkwijk krijgt met Cornelis Dierickxz ruzie op de veerpont over de Lek. Er wordt een mes getrokken en Cornelis Dierickxz sterft. Het is onbekend op welke veerpont het is gebeurd. (Bron).

1583 – Claes Symonsz is schout van Schonauwen. Claes Symonsz is niet erg populair. Geen van de schepenen wilde met hem de dijk schouwen. In juli 1583 wordt hij tijdens een vechtpartij twee keer met een bijl geraakt. De dader, Gijsbert Gerritz, van beroep Raeymaecker, wordt levenslang verbannen.

1585 – Twee dagen na een vechtpartij in een herberg in ’t Goy aan De Brink, komt Jan Lubbertsz te overlijden. De verdachte Crijn Gysbertss verklaart dat Jan Lubbertsz de ruzie startte en dit vaker doet. Na betaling van 42 gulden wordt Crijn Gysbertss vrijgelaten (Bron). (Het hof van Utrecht spreekt over 1587).


1600 – 1699

1602 – Peter Gerritsz de Rues uit Schalkwijk moet bij het Hof van Utrecht komen wegens doodslag op Evert Willemsz. Het is onbekend waar het is gebeurd (Bron).

1606 – In september wordt Gerrit Jacobsz vermoord. Hij is de dominee van Honswijk en krijgt ruzie met Huych Jansz van Nes uit Tull en ’t Waal over loslopende koeien. Het moordwapen is een mes. Volgens het Hof is het noodweer (Bron). (Het Hof van Utrecht meldt het jaar 1608)

1613 – Op 2 februari verschijnt Jan Jansz uit ’t Goy bij het Hof van Utrecht wegens doodslag. Als slachtoffer worden genoemd Cornelis Fredericxz. Het voorval gebeurt bij Dierck Diercxz van Oostrum, brouwer en herbergier te Houten.  (Bron). Als straf krijgt hij een geldboete.

1615 – Peter Jansz de Cruyff uit Wulven moet op 7 maart voorkomen bij het Hof van Utrecht voor messentrekkerij en doodslag. Het slachtoffer is Dierck Jansz van Hessel. (Bron).

1623 – Claes Jelisz uit Werkhoven krijgt een geldboete na doodslag op Anthonis Cornelisz uit Schalkwijk. (Bron).

1630 – In mei van dat jaar wordt na een spel klootschieten door de deelnemers nagedronken in de Blauwendraet in Houten. Er ontstaat na afloop ruzie tussen twee deelnemers. Bouwen Meertens uit Schonauwen krijgt ruzie met Claes Ghysbertss uit Harmelen. Deze laatste sterft tijdens de ruzie (Bron).


1700 – 1799

24 juli 1710 – Het Hof in Utrecht spreekt deze dag een straf uit voor Cornelia Cornelisdr (21). Zij heeft eerder haar moeder Annetje Cornelis Bastiaanse gewurgd. De straf voor Cornelia luidt: “wurging; tentoonstelling van geëxecuteerde; verminking.” Onbekend is waar dit gebeurde. Het lijkt zich in Honswijk af te spelen.

13 januari 1795 – Het huis van Hendrick van der Schouw in Loerik wordt door Franse Ulanen geplunderd. Hij wordt door een kogel in de buik getroffen en sterft later.


1800 – 1899

20 mei 1878 – Vrachtrijder en veehouder Jan Hendrik van Reenen komt na een ruzie in een herberg om het leven. Hij wordt in de buurt van boerderij De Koppel vermoord.
Lees verder

4 september 1879 De dienstmeid van een welgestelde boer op boerderij Oud-Slagmaat krijgt een kind en brengt het om het leven.
Lees meer

25 december 1888 – De 39-jarige Geertje Ruijter wordt thuis op de Achterdijk in Tull en ’t Waal door haar man Teunis Oskam om het leven gebracht. Haar man krijgt acht jaar gevangenisstraf.
Lees verder


1900 – 1999

12 november 1920 – De 65-jarige Gijsbertje Ottevanger wordt in een sloot langs de kant van de weg teruggevonden. Een verdachte wordt gearresteerd en zit zeven maanden vast. Het bewijs krijgt men niet rond.
Lees meer

23 oktober 1932 – In een passerende trein ter hoogte van Houten breekt een vechtpartij uit tussen een vader en zijn zoons. Een van de zoons valt uit de trein en komt te overlijden. Het verhoor van de verdachten wordt uitgesteld, omdat er teveel drank in het spel is. Er is geen sprake van moord, maar van mishandeling met de dood tot gevolg. 
Bron

17 juli 1937 – Bij De Heul worden twee lichamen uit de Lek gehaald. De vrouw Martha Kuilder blijkt te zijn gewurgd en daarna heeft de dader Hendrikus Hoogveld zelfmoord gepleegd. Het gaat om een moord in relationele sfeer.
Lees meer

30 april 1941 – In ’t Goy vindt een familiedrama plaats. Adrianus de Ligt vermoordt zijn vrouw en kleinkind. Zijn dochter overleeft het geweld door zich voor dood te houden.
Lees meer

10 april 1965 – De student David Rutgers van Rozenburg (20) komt tijdens zijn ontgroening in Houten te overlijden. Er is geen sprake van moord, maar van mishandeling met de dood tot gevolg. De medestudenten komen met een lichte straf eraf en vertegenwoordigen later hoge functies in Nederland.
Lees meer

23 augustus 1990 – W. Swaak (53) wordt in zijn flat in Houten overvallen door drie mannen. Hij komt om het leven door messteken en wurging. De daders zijn afkomstig uit Houten en worden snel opgepakt. Ze krijgen enkele jaren gevangenisstraf voor de roofmoord.

19 september 1992 – De geboren Schalkwijker R. v. d. W. (20) wil naar een optreden van Pater Moeskroen in het dorp. Hij heeft onvoldoende geld en breekt in bij de snackbar aan de Jhr Ramweg. Daar wordt hij overlopen door de eigenaar en zijn broer. Hij vermoordt met een mes de 36-jarige broer. De eigenaar raakt zwaargewond. De dader is militair en wordt door een militaire rechtbank veroordeeld. Tien jaar later pleegt de dader in de gevangenis in Utrecht zelfmoord.


2000 – heden

8 juni 2007 – Een bewoonster aan de Putterhaag komt om het leven, nadat ze haar relatie uitmaakt. De dader krijgt 7,5 jaar en TBS.
Lees meer

23 december 2011 – Bij het Van der Valk-hotel aan de Hoofdveste vindt een dubbele criminele afrekening plaats. Het gaat om twee personen uit Noord-Brabant. De daders zijn nooit gevonden.
Lees meer

21 oktober  2012 – Aan de Lekdijk in Schalkwijk vindt een familiedrama plaats. Drie mensen en de dader komen om het leven.
Lees meer

4 juli 2019 – Rond 23.00 uur wordt een 55-jarige man op de parkeerplaats van het Schonenburgseind in zijn auto geliquideerd.
Lees meer

Waar vonden moorden plaats in Houten tussen 1878 en heden? Niet alle locaties zijn precies bekend.
Naar de kaart

Deze pagina is gewijzigd op 25 april 2021