Moord in Houten (1800 – heden)

Op deze pagina zijn chronologisch de moorden (of mishandelingen met dood tot gevolg) die in de huidige gemeente Houten hebben plaatsgevonden samengevat. Vrijwel altijd is de dader een man. In de helft van de gevallen gaat het om een familiedrama. Opvallend is dat het aantal moorden de laatste jaren sterk is gestegen. Over de ongeveer 50 personen die om het leven zijn gekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog is een aparte pagina gemaakt.

Wanneer u denkt dat feiten niet kloppen of er een zaak ontbreekt, stuur dan een email aan info@oudhouten.nl.

Overzicht >1880

25 december 1888 – De 39-jarige Geertje Ruijter wordt thuis op de Achterdijk in Tull en ’t Waal door haar man Teunis Oskam om het leven gebracht. Haar man krijgt acht jaar gevangenisstraf.
Lees verder

12 november 1920 – De 65-jarige F. Wilbrink wordt in een sloot langs de kant van de weg teruggevonden. Een verdachte wordt gearresteerd en zit zeven maanden vast. Het bewijs krijgt men niet rond.
Lees meer
.

23 oktober 1932 – In een passerende trein ter hoogte van Houten breekt een vechtpartij uit tussen een vader en zijn zoons. Een van de zoons valt uit de trein en komt te overlijden. Het verhoor van de verdachten wordt uitgesteld, omdat er teveel drank in het spel was.
Bron

30 april 1941 – In ’t Goy vindt een familiedrama plaats. Adrianus de Ligt vermoordt zijn vrouw en kleinkind. Zijn dochter overleeft het geweld door zich voor dood te houden.
Lees meer

10 april 1965 – De student David Rutgers van Rozenburg (20) komt tijdens zijn ontgroening in Houten te overlijden. Er is geen sprake van moord, maar van mishandeling met de dood tot gevolg. De medestudenten komen met een lichte straf eraf en vertegenwoordigen later hoge functies in Nederland.
Lees meer

23 augustus 1990 – W. Swaak (53) wordt in zijn flat in Houten overvallen door drie mannen. Hij komt om het leven door messteken en wurging. De daders zijn afkomstig uit Houten en worden snel opgepakt. Ze krijgen enkele jaren gevangenisstraf voor de roofmoord.

19 september 1992 – De geboren Schalkwijker R. v. d. W. (20) wilde op bezoek bij een optreden van Pater Moeskroen in het dorp. Hij had onvoldoende geld en breekt in bij de lokale snackbar. Daar wordt hij overlopen door de eigenaar en zijn broer. Hij vermoordt met een mes de 36-jarige broer. De eigenaar raakt zwaargewond. De dader is militair en wordt door een militaire rechtbank veroordeeld. Tien jaar later pleegt hij in de gevangenis in Utrecht zelfmoord.

8 juni 2007 – Een bewoonster aan de Putterhaag komt om het leven, nadat ze haar relatie uitmaakt. De dader krijgt 7,5 jaar en TBS.

23 december 2011 – Bij het Van der Valk-hotel aan de Hoofdveste vindt een dubbele criminele afrekening plaats. Het gaat om twee personen uit Noord-Brabant. De daders zijn nooit gevonden.

21 oktober  2012 – Aan de Lekdijk in Schalkwijk vindt een familiedrama plaats. Drie mensen en de dader komen om het leven.
Lees meer

Moord in Houten (1500 – 1799)