Roofmoord in Houten (1920)

65 jaar was Gijsbertje Ottevanger, weduwe van F Wilbrink. Ze woonde langs de weg van Houten naar Utrecht. Gijsbertje woont daar alleen. De kinderen zijn het huis uit en haar man Frans Wilbrink, arbeider van beroep, is enkele jaren eerder op 57-jarige leeftijd overleden. Gijsbertje werkt enkele dagen in de week bij boeren in de omgeving en leeft van haar varkens en kippen. Ze heeft plannen om bij een zoon in te trekken. Daarom heeft ze enkele weken eerder een paar varkens verkocht en heeft zij ouderdomsrente geïnd. Er is enkele honderden guldens aan geld in huis.

’s Avonds om rond kwart over zeven is Gijsbertje in de keuken aan het strijken. Via de achterdeur komt ineens een man de binnenplaats opgelopen en gaat de keuken in. Hij heeft een bijl in zijn hand en slaat Gijsbertje ermee op het hoofd. Hij slaat zo hard dat de steel van de bijl afbreekt. Gijsbertje valt neer en de man sleept haar naar buiten. Daarna begint hij met het doorzoeken van de woning.

Wanneer de overvaller even later de binnenplaats bekijkt, ziet hij dat Gijsbertje er niet meer is. Hij volgt haar bloedspoor via de tuin naar de doorgaande weg. Bij de sloot treft hij haar aan en raakt met haar in gevecht. Ze stikt door wurging. De dader keert daarna terug naar het huis en zet zijn onderzoek voort. Met enkele honderden guldens verlaat hij korte tijd later de woning.

Het is een heftig verhaal in Dagblad Het Centrum van 15 november 1920. Duidelijk dat in het rustige Houten ook vroeger een en ander gebeurde.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Moord.jpg


De volgende ochtend wordt het lichaam in de sloot gevonden door de melkslijter. Die waarschuwt burgemeester Waller en komt samen met koopman Johannes van Dijk naar de plek waar de vrouw ligt. Ondanks dat het gelaat van de persoon slecht herkenbaar is, concluderen beiden al snel dat het weduwe Wilbrink is.

De burgemeester informeert justitie in Utrecht, waarna rechercheurs ter plaatse komen. De politie maakt foto’s en zet politiehonden in. De dieren volgen beiden hetzelfde spoor, maar stoppen na 15 minuten bij een boerderij. In huis van Gijsbertje wordt een kapotte bijl gevonden met bloedvlekken. De politie treft geen geld meer aan, maar wel een spaarbankboekje.

Arrestaties

Dezelfde middag houdt de politie van Culemborg twee landlopers aan. Het zijn een man en een vrouw van Duitse nationaliteit die op bericht van burgemeester Waller worden gearresteerd. Ze waren die zaterdagochtend door Houten gelopen en achtervolgd. Zondag blijken ze onschuldig en worden ze vrijgelaten.

De politie verhoort ook enkele getuigen en spreekt een fietser die van Utrecht naar Schalkwijk reed. Hij hoorde een luid gegil in de buurt van de woning, maar toen hij bij de woning kwam was het stil. De fietser dacht dat er ruzie was, die binnen werd voortgezet.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is aangehouden.jpg

Op 9 december arresteert de Utrechtse politie een 45-jarige arbeider uit Tolsteeg. Hij heeft eerder in de omgeving van het huisje van weduwe Wilbrink gras gemaaid en slootkanten bijgewerkt. In beslag genomen worden modderige en gescheurde kledingstukken.

Zijn kleren die vier weken na de moord worden aangetroffen zijn niet gewassen en worden scheikundig onderzocht. Er worden vlekken gevonden die afkomstig zijn van mensenbloed. De man ontkent de moord te hebben gepleegd, maar heeft geen alibi. Een getuige meldt dat hij de betreffende arbeider op de avond van de moord heeft ontmoet op de weg van Houten naar Utrecht.

Daarbij had de verdachte gevraagd of hij politie had gezien. Ook blijkt de gevonden bijl te worden herkend als eigendom van de verdachte. De bewijzen stapelen zich op, maar zijn nog steeds onvoldoende voor het starten van een strafrechtelijk proces. Op 30 december wordt het voorarrest verlengd.

Gedurende het voorjaar wordt het onderzoek voortgezet. Er wordt nog iemand gearresteerd en weer vrijgelaten. Maar op 7 juli 1921 wordt na zeven maanden de verdachte definitief vrijgelaten. De moord wordt niet opgelost.

In september 2020 is een uitgebreid verhaal over deze moord verschenen in het tijdschrift van de Historische Kring Tussen Rijn en Lek.

Deze pagina is gewijzigd op 12 juni 2021