Dubbele moord ’t Goy (1941)

In 1941 was de Duitse bezetter voor de inwoners van ’t Goy niet de allergrootste angstgegner. Dorpsbewoner Adrianus de Ligt was een veel grotere schrik in het dorp. In de ochtend van 30 april 1941 kwam dit tot een triest dieptepunt.

Adrianus de Ligt wordt geboren op 15 november 1883 in Werkhoven. Hij is Rooms Katholiek en als beroep arbeider. Op 1 november 1911 trouwt hij met Anna Uijttewaal uit eveneens Werkhoven. Zij is geboren op 6 juli 1879 en dus enkele jaren ouder. Op 11 december 1911 verhuizen ze naar ’t Goy. Ze krijgen vijf kinderen: Arie, Maria, Toon, Albertina en Johannes.

Adrianus de Ligt (57) en Anna Uijttewaal (61) wonen in 1941 op de Beusichemseweg zo’n honderd meter ten westen van de aansluiting met de Tuurdijk. De Ligt staat in het dorp bekend als een agressief heerschap. Hij kon dagen niets zeggen, maar dan ineens vreselijk kwaad worden. Bij zo’n woedeaanval sloeg hij alles kort en klein. Het was aanleiding om hem een tijdje op te nemen in een krankzinnigeninrichting. Na zijn behandeling kwam hij terug in ’t Goy, maar de dorpsbewoners bleven de man met argwaan volgen.

De Ligt interesseerde zich niet voor familie en met zijn dochter en schoonzoon Maria de Ligt-Van Galen leefde hij in onmin.

Maria de Ligt-Van Galen
Dochter Maria Alijda de Ligt (19 juni 1914) trouwt op 20 oktober 1939 met Arie (Adrianus Gerardus Bernardus) van Galen uit Cothen. Bij hun huwelijk zijn de ouders van Arie van Galen aanwezig en de moeder van Maria de Ligt. Vader Adrianus de Ligt is niet aanwezig, maar heeft een dag eerder schriftelijk toestemming gegeven (Bron). Eind 1940 krijgen Maria en Arie van Galen een kindje; Maria Johanna van Galen. Ze wonen in het huis G23 op Tuurdijk 4 in ’t Goy, tegenover de huidige voetbalvelden.

30 april 1941

Op 30 april 1941 rond 10.00 uur heeft de Ligt weer eens een boze bui. Hij mishandelt zijn vrouw Anna Uijttewaal. Hij schopt en slaat haar en bewerkt haar met een mes. Anna sterft.

De Ligt springt na zijn daad op zijn fiets en rijdt naar het huis van dochter Maria op de Tuurdijk. Nog steeds vol met woede slaat hij in op de baby, een zuigeling van een acht maanden oud. Ook wordt de baby gestoken en overlijdt eveneens.

De moeder probeert haar kind nog te beschermen en wordt bijna het derde slachtoffer. Ook zij wordt gestoken en valt neer. Doordat ze zich voor dood houdt, verlaat Adrianus de Ligt het huis en vertrekt ziedend naar onbekende bestemming in oostelijke richting (groene route). Maria weet vervolgens de buren te bereiken en legt uit wat er was gebeurd. Daarna verliest ze door bloedverlies het bewustzijn. De buren slaan alarm.

Moord 't Goy
Het Nieuwe Goy in 1941. (1) moord op Anna Uijttewaal, (2) moord op Maria van Galen, (groen) vluchtroute, (rode stip) kerkhof

De Schalkwijkse geneesheer Wim Jansen verleent eerste hulp. Hij noemt de toestand van dochter Maria ernstig en vreest voor haar leven. Ze wordt per auto naar het ziekenhuis in Utrecht gebracht. Over hoe en wanneer Anna Uijttewaal is gevonden zijn geen berichten.

Burgemeester Los verzoekt vanaf 14.15 uur om opsporing en aanhouding van De Ligt. Alle politieposten in de provincie krijgen het signalement van de moordenaar en motoragenten doorkruisen een deel van de provincie. Ze zoeken naar een man op de fiets gekleed in een blauwe boerenkiel en een bruine broek.

In ’t Goy is er ’s middags onrust en overal in het dorp staan groepjes mensen met elkaar te praten, schrijft het Utrechts Nieuwsblad van die dag. Later blijkt dat De Ligt in eerste instantie de Tuurdijk (groene route) naar het oosten heeft genomen, maar uiteindelijk via Bunnik en Zeist naar Utrecht is gefietst.

Kroegenonderzoek

In de avond trekken agenten alle kroegen na. Daarbij treffen zij om 21.30 uur de moordenaar aan in volkslogement Beppie in de Utrechtse Willemstraat. Met een glas bier zit De Ligt afwezig in een hoekje. Hij gaat mee naar het politiebureau voor verhoor, maar veel wijzer wordt de recherche niet. De man kan zich niets herinneren. Het bebloede broodmes dat hij had gebruikt, heeft hij bij zich.

De Ligt blijkt in een soort droomtoestand te zijn. Wanneer aan hem wordt gevraagd hoe het met zijn vrouw is, zegt hij dat ze kerngezond is want hij had haar ’s ochtends nog gesproken. Hij wordt overgebracht naar een psychiatrische inrichting.

Zaterdag worden de twee slachtoffers begraven bij de RK Kerk. In de kist ligt Anna Uijttewaal met in haar armen haar kleinkind. Dochter Maria en tevens moeder van de baby overleeft het geweld.

moord 't Goy

Vervolg

Adrianus de Ligt is niet meer teruggekeerd in ’t Goy. Het huis aan de Beusichemseweg wordt na de moord door iemand anders bewoond. Ook de familie van Galen verhuist naar elders. Twee zoons wonen in de jaren 50 op de Tuurdijk, waarvan één in het huis van Van Galen dat in 1959 wordt herbouwd. Adrianus de Ligt overlijdt op 7 juli 1963 in Bakel en Milheeze. Hij is dan 79.

Deze pagina is gewijzigd op 12 januari 2022