De moord op Arie Valk (1965)

In de nacht van 1 op 2 december wordt de Hilversummer Arie Valk (44) vermoord. De dader blijkt zijn ex-zwager te zijn, die een relatie heeft met zijn vrouw. Het lichaam van Arie Valk wordt gedumpt in een sloot van de oude spoorlijn in Houten.

Adriaan Piet Valk wordt geboren rond 1921 in Ambarawa, Nederland Indië. Daar leert hij Jeanne Timmer uit Medan kennen en samen trouwen ze op 10 februari 1950. Arie en Jeanne krijgen twee kinderen: Linda in 1950 en Gerard in 1952. In Batavia ontmoeten ze Simon P. Die was eerder uitgezonden als sergeant bij de stoottroepen, maar keerde na een kort verblijf in Nederland terug als worstmaker. Simon trouwt met Ilse Timmer, de zus van Jeanne.

In 1956 keert het gezin Valk terug naar Nederland. Ze gaan wonen aan de Buisweg in Hilversum. Arie gaat werken als metaalwerker hij Jaarsma Haardenfabriek. In 1961 komen zusje Ilse en man Simon ook naar Nederland. Vanwege de woningnood trekken ze in bij Arie en Jeanne. Simon wordt beroepsmilitair bij de luchtmacht.

Ze wonen met zijn vieren in een huis (vermoedelijk een flatwoning) en Simon krijgt tijdens deze periode een relatie met Jeanne. Ilse pikt dit niet en in 1963 wordt het huwelijk tussen Simon en Ilse ontbonden. Simon gaat in een pension aan de Oude Enghweg wonen, maar is vrij vaak bij Jeanne aan de Buisweg te vinden. Het huwelijk tussen Arie en Jeanne is slecht. Maar Arie Valk weigert te scheiden. Er wordt wel veel of gesproken, maar Arie wil de ene keer wel en de andere keer niet. Hij praat liever over motoren en voetbal.

Simon wordt door de kinderen Linda en Gerard als een tweede vader gezien. Simon zorgt dat ze zwemles krijgen en onderneemt uitjes met de auto. In 1964 krijgt Jeanne een kind van Simon. Arie weet het en laat Simon de kosten betalen. Arie noemt zijn vrouw een hoer en de baby Dennis een ‘hoerejong’. Tijdens een van zijn boze acties legt hij de hand van de baby Dennis op de kachel en knipt een stuk van het duimpje af. De rechter zal later zeggen dat het een onhoudbare toestand was geworden.

Vechtpartij op straat

Het is koopavond 1 december 1965 als Jeanne en dochter Linda Sinterklaasinkopen doen in het centrum van Hilversum. Wanneer ze samen uit de bus stappen op de Groest in Hilversum staat daar zoals afgesproken Simon op ze te wachten. Maar direct springt Arie Valk op Simon af. Er ontstaat een vechtpartij. Simon krijgt een klap in de nek en Arie dreigt de kinderen aan een mes te rijgen. Nadat omstanders de vechtende mannen uit elkaar halen, vlucht Simon weg. Wanneer Simon en Jeanne later in een lunchroom weer samen bijeenkomen, besluiten ze dat Arie uit de weg moet worden geruimd. Dochter Linda zit daarbij en waarschuwt haar moeder geen gekke dingen te doen.

De moord op Arie Valk

In de nacht van 1 op 2 december laat Jeanne om 2.15 uur nachts Simon binnen. Simon vraagt of Jeanne geen spijt zal hebben en ze antwoordt dat ze met iedere vezel aan hem hangt. Ook krijgt Simon te horen dat Arie al een mes heeft geslepen om de kinderen iets aan te doen.

De baby wordt uit de slaapkamer gehaald waar Arie slaapt en Jeanne geeft een zware stamper van een vijzel aan. Simon slaat met de stamper op de slapende Arie totdat hij buiten kennis is. Wanneer Arie weer beweegt, geeft Simon hem weer een paar slagen en drukt hem tegen de ijzeren ledikant aan. Daarna wurgt hij hem. Simon had jaren alles geslikt van Arie en was witheet. Alle drift die was opgebouwd kwam eruit. Hoe lang hij de keel dichtdrukte, weet hij niet. Dat kan 1 minuut zijn of 5 minuten, maar als hij geen hartslag meer voelt is hij klaar.

Besloten wordt om Arie aan te kleden met zelfs een stropdas om. Daarna wordt het lichaam in een groene legerkist gedaan en afgevoerd naar de kelder. De kinderen helpen hierbij en verwijderen de bloedsporen met Vim en bleekmiddel. Jeanne blijft bij de baby. Afgesproken wordt dat tegen buren en politie zou worden gezegd dat Arie na een paar biertjes ruzie heeft gemaakt en kwaad is weggelopen. Hij wordt als vermist opgegeven. Rond half vijf gaat Simon naar huis en laat Jeanne en de kinderen met de dode Arie achter.

Dumpen van het lijk

Simon huurt op 2 december een Ford Taunus 17M om zich van het lijk te ontdoen. Maar het plan wordt verstoord doordat onverwacht familie op bezoek komt. Wanneer die is vertrokken tillen Simon en Linda de kist uit de kelder. Dat lukt niet goed en Gerard moet meehelpen. Wanneer de kist in de auto ligt, wil Gerard mee. Via de provinciale weg rijden ze naar Maartensdijk en bereiken ze Utrecht. De keuze op de regio Utrecht valt  omdat hij als beroepsmilitair in de omgeving van de forten bij Lunetten enkele stille wegen kende. Wanneer Simon over de Waterlinieweg rijdt beseft hij dat toch ergens het lichaam moet worden gedumpt. Hij gaat de A12 op en neemt de eerste afslag rechts. Hij rijdt langs de kern van Houten richting Schalkwijk.

Wanneer het spoorviaduct over de Schalkwijkseweg wordt bereikt gaan ze linksaf een doodlopende weg in. Na 150 meter is een dam die in een sloot ligt. Deze sloot behoorde vroeger bij de spoorlijn, maar die was in 1952 verlegd toen er een nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal kwam. In de huidige tijd loopt hier de bouwweg Raaigras en is deze locatie 150 meter ten zuiden van de Stadsverwarming te vinden.

Gerard moet in de auto blijven zitten, de autoradio aandoen en een shaggie draaien voor zijn oom. De kist wordt door Simon uitgeladen en het lijk laat hij in de sloot glijden. Het lichaam verdwijnt onder water. Een touw blijft achter. Daarna rijden ze naar het Amsterdam-Rijnkanaal waar het moordwapen, de stamper in wordt gegooid. Jeanne doet op 4 december melding van vermissing van haar man.

Locatie waar het lichaam van Arie Valk is gedumpt
Locatie in 1965 waar het lichaam van Arie Valk is gedumpt

Lichaam gevonden

Het is dinsdag 14 december 1965 rond om 15.15 uur als Ko Vernooij en Gert de Wit (30) aan het werk zijn in de boomgaard bij de dam. Het hek is vastgebonden met een stevig touw, dat een dag eerder door de vader van Gert was gevonden op de grond. Gert moet daardoor over het hek klimmen en terwijl hij dat doet ziet hij ineens in de sloot een soort pop liggen. Hij roept Ko erbij en ze constateren dat het een lichaam van een man is. Het lichaam ligt half in het water onder de bramenstruiken. Gert de Wit gaat terug naar de boerderij (Schoutenhuis) aan de andere kant van de spoorlijn en informeert zijn vader. Vader de Wit schakelt de politie in.

Ko blijft achter en verbaast zich. Hij komt bijna dagelijks langs die plek, maar had het niet eerder gezien. Reden is dat het slootwater nu was gedaald en het lichaam deels boven het wateroppervlak uitstak. ,,Ze hebben hem er zo ingeschoven. Zijn gezicht was naar de grond gekeerd. Op zijn hoofd zat een theedoek en in zijn nek een wond”, zegt hij een dag later tegen de Houtense verslaggever J. Versteegen.

De politie stelt al snel onderzoek in en omdat het vroeg donker is, worden er schijnwerpers opgesteld. Het lichaam blijkt twee diepe vleeswonden te hebben aan het gezicht, een jukbeen was gebroken en er waren bloeduitstortingen onder de schedel. De V-vormige wond in de nek kwam volgens de politie door de ratten. In eerste instantie wordt vermoed dat de Amerikaanse professor Richard Follis is gevonden. Deze man wordt op dat moment vermist in Amsterdam, maar zoals gebruikelijk worden de meeste vermisten daar in een gracht teruggevonden.

Locatie in 2021 waar het gedumpte lichaam van Arie Valk lag.
Locatie in 2021 waar het gedumpte lichaam lag.

Ook vindt de politie in het kostuum een huurcontract van een auto die begin augustus was gehuurd en op naam staat van A.P. Valk uit Hilversum. Daarmee is dan de vermiste Arie Valk gevonden.

Omdat duidelijk is dat er hier een misdrijf in het spel is, wordt een speurhond ingeschakeld. Die vindt niet veel, maar wel worden autosporen aangetroffen. Het lijk wordt afgevoerd naar een militair hospitaal in Oog in Al (Utrecht) voor sectie. Op 15 december laat de politie met behulp van militairen de sloot leegpompen voor verder onderzoek. Het moordwapen wordt niet gevonden.

Door de publiciteit krijgt de politie twee tips binnen. Zo is er een auto waargenomen op de plek waar het lijk was gedumpt, maar blijkt de eigenaar er amoureuze bezigheden te hebben gehad. Verder wordt er een bebloede plastic zak gevonden.

Op vrijdag 17 december 1965 wordt Arie Valk begraven. Simon is daar niet bij aanwezig. Dezelfde dag doet de Officier van Justitie aangifte van overlijden bij de gemeente Houten.

Burgerlijke stand Houten met de opname van Arie Valk.
Burgerlijke stand Houten met de opname van Arie Valk

Recherche Hilversum

Het onderzoek komt in handen van de recherche in Hilversum. Zo wordt gesproken met familie en kennissen van Arie Valk. Huisvriend Simon P. is al een paar keer verhoord, maar zijn verklaring  is onduidelijk. Wanneer de politie hoort van de relatie, ontdekt dat Simon op 2 december een auto heeft gehuurd en de gevonden theedoek uit zijn pension komt wordt de verdenking steeds sterker. Ook de afwezigheid op de begrafenis is vreemd.

In de nacht van 17 op 18 december 1965 komt een bekentenis van Simon, maar hij vertelt een verhaal over een vechtpartij bij zijn pension, waardoor Jeanne buiten schot blijft. Omdat hier sprake is van een beroepsmilitair, betrekt de politie de Koninklijke Marechaussee erbij.

Ondanks de verklaring speurt de Hilversumse politie verder. Er zijn geen getuigen van een vechtpartij bij het pension aan de Oude Enghweg en er zijn geen sporen van een eventueel lijk onder een stapel hout bij het pension. Wel vinden ze ondanks de Vim en bleekmiddelen bloedsporen in de kelder van de woning aan de Buisweg. Bij een verklaring van Jeanne wordt duidelijk dat de moord in haar huis is gepleegd.

Rechter

In juni 1966 volgt de rechtszaak. Jeanne en Simon willen nog steeds met elkaar trouwen. Jeanne vertelt aan de rechter dat ze haar man een beest vond. Simon zegt spijt te hebben. ,,Ik was met haat gevuld, ik heb zoveel met die man meegemaakt. Ik heb vreselijke spijt.” De rechter is onder de indruk van het slechte huwelijk, maar veroordeelt beiden tot 15 jaar gevangenisstraf. Patholoog-anatoom dr J. Zeldenrust vertelt dat het mogelijk is dat Arie Valk is overleden in de kist en niet helemaal direct is gedood.

Simon en Jeanne gaan in hoger beroep, maar ook het gerechtshof veroordeelt eind 1966 beiden tot 15 jaar. De kinderen waren sinds december 1965 ondergebracht bij een instelling of pleegouders.

Wie is Simon P?

Helaas dat is onbekend. Even leek het erop dat er een spoor was. Zo is er een Simon met dezelfde leeftijd en hetzelfde beroep en die ook een relatie had met een vrouw die Timmer heette en met zelfs dezelfde voornaam, maar hij woonde in Breda en er zijn meerdere Ilse Timmers en 100% bewijs is er niet. Simon heet dus vooralsnog Simon P.

Deze pagina is gewijzigd op 27 december 2021