Dienstmaagd doodt baby (1879)

In 1879 brengt een dienstmaagd van een welgestelde boer in Oud-Wulven haar pasgeboren kind om het leven. De rechter in Amsterdam veroordeeld haar tot vijf jaar tuchthuis.

Het is 4 september 1879 als de dienstmaagd J.S. uit Houten een kind krijgt. Ze is op dat moment woonachtig en werkzaam bij boer Cornelis van de Leemkolk op boerderij Oud-Slagmaat. Het net geboren kindje wordt met een zakmes in de hals gesneden en komt te overlijden.

Het moet een wanhoopsdaad zijn voor de dienstmaagd. Wanneer er onderzoek door Justitie wordt verricht, geeft ze direct toe. Dienstmaagd J.S. wordt echter niet meegenomen, omdat ze aan het bijkomen is van de bevalling. Enkele dagen later op 6 september wordt ze overgebracht naar de gevangenis in Utrecht.

Hoe J.S. zwanger raakte vermeldt de krant niet. Wel zien we in het bevolkingsregister dat er één boer met de initialen C.v.d.L. woonachtig is in Oud-Wulven. De boer is weduwnaar en heeft meerdere zonen die vrijgezel zijn.

Rechter

In november verwijst de arrondissementsrechtbank in Utrecht de zaak door naar het gerechtshof in Amsterdam. Eind december komt de zaak voor en wordt er vijf jaar tuchthuis geëist. De verdediging zegt dat niet was bewezen dat het kind leefde, maar daar gaat de rechter niet in mee. J.S. wordt op 4 december 1879 veroordeeld tot vijf jaar tuchthuis.

Het bevolkingsregister van Houten geeft twee meisjes aan met de initialen J.S. die in 1879 de leeftijd van een dienstmaagd hebben (17 en 18 jaar). Een meisje verhuist in 1880 met het gezin naar Jutphaas en lijkt op dat moment niet in een tuchthuis te zitten. Een andere is in het bevolkingsregister van na 1880 niet meer zichtbaar. Deze persoon duikt later op als non in een klooster in Kampen. Maar zekerheid of dit dezelfde J.S. is, hebben we niet.

Nog een overlijden

Met de rechtszaak is het nog niet klaar bij de boer. Op 15 december overlijdt de oudste zoon (38). Uit de advertentie in de krant is op te maken dat HH. Sacramenten nog zijn toegediend. Of er verband is tussen zijn dood en de gebeurtenissen eerder dat najaar, is niet uit de openbare bronnen te achterhalen. Het was in elk geval een heftige periode in de boerderij.

Deze pagina is gewijzigd op 12 september 2021