Corruptie Houtens distributiekantoor (1946)

In mei 1946 werden in Houten zeven ambtenaren gearresteerd. Ze hadden ‘corruptie op grote schaal’ gepleegd met distributiebonnen en zichzelf verrijkt.

De ambtenaren werkten bij het Houtens distributiekantoor, dat onder verantwoording van de gemeente viel. Het functioneerde al in de Tweede Wereldoorlog, maar na afloop was er nog langere tijd schaarste aan van alles. Veel producten waren alleen ‘op de bon’ verkrijgbaar. Zo was koffie tot zelfs in 1952 als laatste product uitsluitend met een distributiebon verkrijgbaar.

Distributiebonnen Tweede Wereldoorlog
Distributiebonnen Tweede Wereldoorlog

Bonnen achterover gedrukt

De ambtenaren wisten zichzelf te verrijken door bonnen van boeren te gebruiken. Die hadden zelf bepaalde distributiebonnen niet nodig, omdat die eenmaal het voedsel produceerden. Deze ‘zelfverzorgers’ moesten hun bonnen inleveren. Ook werden bonnen van overleden personen achterover gedrukt.

Nieuwe Apeldoornsche courant 8 mei 1946

Het overschot aan distributiebonnen kwam terecht bij de familie en kennissen van de ambtenaren. Daarnaast was er een ruilhandel ontstaan met vrienden in steden als Amsterdam en Rotterdam. Bonnen werden via de post verstuurd en ontvangen. Daarbij ontdekte de post in Rotterdam per ongeluk de zwendel en bracht ze de economische recherche in Utrecht op de hoogte.

Alle ambtenaren inclusief directeur werden aangehouden. Na onderzoek bleek dat de directeur van het distributiekantoor zestien extra rokerskaarten in zijn bezit had en bij één ambtenaar werden 50 textielbonnen aangetroffen. De rechter veroordeelde directeur J.H. eind juli tot acht maanden gevangenisstraf. Over de anderen is geen bericht aangetroffen in de kranten.

Zwendel met distributiebonnen kwam in die jaren niet alleen in Houten voor. Ook in andere gemeenten was het schering en inslag. Tegelijkertijd met Houten speelden er vergelijkbare situaties in Leiden en Tiel.

Deze pagina is gewijzigd op 13 september 2021