De vliegtuigbom in het huis van Ko Vernooij (1944)

De spoorlijn tussen Utrecht en Den Bosch werd in het najaar van 1944 regelmatig door jachtbommenwerpers van de geallieerden beschoten. De treinen die munitie en andere voorraden naar de frontlinie vervoerden in het Rivierengebied waren doelwit.

Op 3 december 1944 werd een trein ter hoogte van de huidige wijk Castellum aangevallen. De vliegtuigen raakten daarbij de spoorwachterswoning aan de Leedijk en een boerderij langs de huidige Granietsteen, direct naast kasteel Schonauwen.

Het huis in 1958 (Collectie RAZU)

Wat er precies gebeurde in dat huis (bij het Klokkenatelier) is nooit echt goed opgetekend. Tot enkele weken terug. Toen kwam ik via Ab Reeze in contact met Ko Vernooij, die daar opgroeide en tot in de jaren negentig in dit huis boer was. Ko Vernooij heeft in details verteld wat er die zondag gebeurde.

“Naast het huis stond een schuur van 10 meter breed en 16 meter lang. In deze schuur stonden twee paarden. Aan de andere kant van de wetering was een brug naar een weiland waar koeien liepen”, begint Ko Vernooij zijn verhaal.

Vernooij vertelt dat er sinds een week acht Duitsers waren ingekwartierd. “Er was ook een belangrijke officier bij, die de voorkamer tot zich had genomen. We hadden toen ineens telefoon in huis. De Duitsers hadden vier auto’s bij zich, waar munitie in zat. Deze auto’s stonden rond het huis verdekt geparkeerd.”

Waarom de Duitsers ineens waren ingekwartierd weet Vernooij niet. Hij was op dat moment 7 jaar oud. Wel weten we dat de Duitsers die dagen actief waren met de bouw van luchtafweer, o.a. op de Poeldijk waar Joop Boekhout eerder (pdf-bestand) over vertelde.

“Het was zondagochtend. Mijn vader was naar de kerk. De Duitsers zaten in de woonkamer te kaarten. De spoorlijn op enkele honderden meters afstand werd gebombardeerd. De Duitsers bleven doorkaarten. Een Duitse soldaat die bang was voor de bombardementen, had de kaartende groep verlaten en stond achter het huis te schuilen.

Vliegtuigen die laag over de huidige Oosterlaakplas vlogen bombardeerden de trein. Een bom schoot over de trein heen richting de boerderij. “De bom schoof door het weiland en liet een spoor van 5 a 6 meter achter. Vervolgens vloog de bom langs de brug over de wetering, naar de schuur naast het huis. Op 5 a 6 meter afstand waar de Duitsers zaten te kaarten ontplofte de bom”, zegt Vernooij.

“Het paardenvlees hing in de bomen”

“Het was een enorme knal en de schuur was vernield. De kap van het voorhuis van de boerderij werd opgetild en kwam weer terecht op dezelfde plaats. Het paardenvlees hing in de bomen. Inwoners van Houten hebben meegeholpen het vlees op te eten, want het was niet lang te bewaren.”

Alleen de Duitse soldaat die buiten stond werd geraakt door een scherf in zijn been en moest naar het ziekenhuis. “We hadden geluk dat er in de schuur geen auto met munitie stond geparkeerd, zoals de bedoeling was. De Duitsers stopten met kaarten en wilden direct naar een kelder. Na het bombardement hebben de Duitsers ons verlaten”, zegt Ko Vernooij.

Baan van de bom

Het pad van de vliegtuigbom door het weiland. De bebouwing van Castellum is nog niet ingetekend door Google.

Aan de hand van luchtfoto’s uit 1944 en 1989 heb ik de locatie van de brug vastgelegd (rood kruisje). De locatie van de inslag is het gele symbool. De gele streep is vervolgens de vermoedelijke baan van de vliegtuigbom die op enkele meters hoogte passeerde en kort zelfs door het weiland schuurde.

Deze pagina is gewijzigd op 13 september 2021