Fosforbom bij het schoutenhuis van Schonauwen (1944)

Dit is een foto uit 1958 van het schoutenhuis van Schonauwen. Het huis staat ten zuiden van kasteel Schonauwen aan de Granietsteen. In eerdere jaren liep hier de Schalkwijkseweg, de doorgaande weg van Utrecht naar Culemborg.

Het schoutenhuis werd in 1940 door brand getroffen nadat er een ongeluk met kaarsen was. In 1942 was het hersteld. Maar het duurde niet lang of het gebouw werd opnieuw met brand geconfronteerd. Dit keer ontplofte voor de deur een fosforbom.

Ko Vernooij die via deze website al eerder vertelde over de vliegtuigbom welke insloeg in de schuur van zijn ouderlijk huis, weet ook wat er op die 18 september 1944 gebeurde bij het schoutenhuis. Maar eerst ter oriëntatie dit kaartje van de omgeving van Kasteel Schonauwen.

  • De gele explosie is de bominslag van een vliegtuigbom van 3 december 1944.
  • De rode explosie is de fosforbom op 18 september 1944.
  • De blauwe paraplu is de schuillocatie die we hieronder noemen.

Zeeppoeder

“Over de Schalkwijkseweg vond een transport plaats. Ik heb wel eens horen vertellen dat het om zeeppoeder ging. Het was een transport van Culemborg naar Amersfoort”, begint Vernooij zijn verhaal.

Dit is dus in een andere richting dan wat de Schalkwijkse historicus Piet Heijmink-Liesert in de jaren zeventig in een boekwerk over de Tweede Wereldoorlog publiceerde. Vernooij is dan ook van mening dat de informatie van Piet Heijmink-Liesert niet correct is.

“De chauffeur was een Culemborger en heette Hoogstede. Op het spatbord aan de voorzijde van de vrachtauto zat een Duitser met het geweer in de aanslag. Dat kon vroeger bij die vrachtwagens. De Duitser vermoedde iets en de auto stopte bij Theo de Wit (Schoutenhuis Schonauwen) voor de deur.”

Volgens Vernooij liepen de chauffeur en soldaat 100 meter door naar de ingang van de oprijlaan van kasteel Schonauwen. Daar verscholen ze zich onder de forse beukenbomen van 100 jaar oud (blauwe paraplu op kaart).

“Vliegtuigen kwamen aangevlogen en probeerden de vrachtauto in brand te schieten. Dit lukte niet en vervolgens werd er een fosforbom op de auto gegooid. De hooiberg naast de boerderij van De Wit vloog in brand. De boerderij zelf niet.”

Het opruimen van de fosforresten duurde drie weken. De bewoners van de boerderij van De Wit woonden al die tijd bij de familie Vernooij in. Toen werd de boerderij weer vrijgegeven.

Deze pagina is gewijzigd op 17 september 2021