Boerderij Hennesprong

Hennesprong

De oudste vermelding van ‘de Hennesprong’ gaat terug naar het jaar 1247. Het lag net als boerderij Overdam gezien vanuit Loerik aan de andere kant van de Rietsloot. Het tiendblok (stuk land) genaamd de Hindensprong werd in 1247 aan het Duitse Huis verkocht. Het bestond toen al een tijdje.

Wanneer er hier een boerderij ontstond is niet bekend. Maar in 1419 kwam de boerderij (Hyndenspronck) in het bezit het Utrechts kapittel van Oudmunster. Deze geestelijken hadden vlak ervoor ook de naastgelegen Boerderij Overdam opgekocht. Het is aannemelijk dat in deze jaren de omgrachting is aangelegd. Gelijktijdig met de aanleg van de omgrachting bij Boerderij Overdam.

In 1626 wordt een kaart gemaakt. Hierop is te zien dat de gracht deels is verdwenen. Ook is er geen sprake van een toegangspoort. De hofstede heeft een huis, schuren en enkele hooibergen. De Hennesprong valt in deze jaren volgens de officiële documenten onder Loerik.

Waterhuishouding

Het land van deze boerderij had te maken met teveel aan water. Hierdoor was er in de 15e en 16e eeuw regelmatig strijd met de buren. Een kade langs de Ka-sloot moest het water van de Werkhovense stroomrug op afstand houden. Pas in 1634 kwam er een oplossing met de oprichting van het waterschap Lee- en Rietsloot.

Hennesprong

In 1653 heeft het kapittel van Oudmunster in afscheid genomen van de boerderij en is er een andere eigenaar.

Op een gedetailleerde kaart uit 1832 staat de gracht gedeeltelijk ingetekend. De huidige boerderij dateert uit de achttiende eeuw. Er was ook een brouwerij gevestigd in dit huis. De bijgebouwen zijn in 1911 gebouwd.

1247Vermelding land Hindensprong
1419Kapittel Oudmunster eigenaar
±1420Omgrachting
1653Nieuwe eigenaren
±1750Bouw nieuwe boerderij
1911Bouw huidige bijgebouwen

Deze pagina is gewijzigd op 17 november 2019