Ruemsthofstede

Het huis De Geer of de Ruemsthofstede in Houten stond eeuwenlang op de plek waar nu de straat Dijkhoeve is te vinden. Boerderij Dijkhoeve was de opvolger van dit middeleeuws huis en is in de jaren tachtig afgebroken.

De Ruemsthofstede is genoemd naar de familie Van Ruemst die op deze boerderij tot 1642 werkzaam was. De eigenaar van de boerderij bezat land dat zich in oostelijke richting uitstrekte. Het was een restontginning (een geerblok) van de ontginning Oudwulverbroek en Vechterpolder.

Boerderij Ruemsthofstede

Boerderij de Dijkhoeve is even na 1982 gesloopt. Het betrof een langhuisboerderij. De laatste jaren was de schuur in gebruik als sociaal cultureel centrum. De boerderij op deze plaats zou een versterkte boerderij zijn. Helaas is hier weinig informatie over te vinden.

Minigerecht Ruemsthofstede

De boerderij met land vormden een eigen minigerecht en werd beschouwd als een Houtense ontginning, omdat het onder de parochie van Houten viel. Er wordt aangenomen dat na 1300 een familielid van de Wulvens het hier voor het zeggen had. Zo wordt in de 14e eeuw gesproken over het gerecht Cleyn Wulven en daarvoor nog over het Hubrechtsgerecht.

Wanneer later de familie van Ruemst er komt te wonen spreekt men over Ruemsthofstede. Het gerecht en de boerderij lijken telkens de naam van de eigenaar te dragen.

Het minigerecht loosde overtollig water samen met Vechter- en Oudwulverbroek via de Oudwulfsewetering op de (Kromme) Rijn. Later werd een sloot gegraven tussen boerderij Ruemsthofstede en de Steenen Poort, zodat samen met ‘vreemde water’ van het gerecht ’t Goy en Houten op de Vaartse Rijn kon worden geloosd. In 1596 werd Ruemsthofstede opgenomen in het Waterschap Vechter- en Oudwulverbroek en vond lozing plaats op de Kromme Rijn.