Ruemsthofstede

Het huis De Geer of de Ruemsthofstede in Houten stond eeuwenlang op de plek waar nu de straat Dijkhoeve is te vinden. Boerderij Dijkhoeve was de opvolger van dit middeleeuws huis en is in de jaren tachtig afgebroken.

De Ruemsthofstede is genoemd naar de familie Van Ruemst die op deze boerderij tot 1642 werkzaam was. De eigenaar van de boerderij bezat land dat zich in oostelijke richting uitstrekte. Het was een restontginning (een geerblok) van de ontginning Oudwulverbroek en Vechterpolder. Boerderij en land vormde een minigerecht. De eigenaar was daardoor vrijgesteld van belasting.

Gerecht Geer of Ruemsthofstede

Het gerecht De Geer of Ruemsthofstede was een minigerecht van één boerderij. In 1304 wordt het al genoemd als Cleyn Wulven of Huijberts gerecht. In 1382 wordt gesproken over het gerecht De Geer. Wanneer later de familie van Ruemst er komt te wonen spreekt men over Ruemsthofstede. Het gerecht (en de boerderij) is vrijgesteld van belastingen. In 1664 verliest de schout van Houten een zaak, waardoor de belastingvrijstelling wordt bevestigd.

Het minigerecht loosde overtollig water samen met Vechter- en Oudwulverbroek via de Oudwulfsewetering op de (Kromme) Rijn. Later werd een sloot gegraven tussen boerderij Ruemsthofstede en de Steenen Poort, zodat op de Vaartse Rijn kan worden geloosd.

In 1596 wordt het gerecht Ruemsthofstede opgenomen in het Waterschap Vechter- en Oudwulverbroek en vindt lozing plaats op de Kromme Rijn.

In 1973 komt de grond van dit voormalige gerecht in het bezit van de gemeente Houten. In de jaren 80 is hier het Centrum van Houten verschenen.

Boerderij Ruemsthofstede

Boerderij De Ruemsthofstede was een versterkte boerderij met een gracht. Het is gebouwd in het jaar 1659. Een voorganger is vermoedelijk afgebrand (bron). Deze boerderij heeft geen poortgebouw gekend.

Boerderij de Dijkhoeve is de opvolger van de Ruemsthofstede en stond op enkele tientallen meters afstand. Dijkhoeve is voor 1830 gebouwd en betrof een langhuisboerderij. In 1864 start de aanleg van de spoorlijn door het land van boerderij Dijkhoeve. In 1932 wordt de grond aan de westkant van het spoor aan een ander verkocht dan de grond aan de oostkant van het spoor. De boerderij is dan al in slechte staat en bewoning vindt plaats in het bakhuis.

In 1979 is de boerderij gesloopt. De laatste jaren was de schuur in gebruik als sociaal cultureel centrum. Deze wordt in 1988 gesloopt.

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021