Boerderij De Poel

Boerderij De Poel

Boerderij de Poel staat aan de Poeldijk. De huidige boerderij dateert uit 1880 en is dus niet zo vermeldenswaardig.

De voorganger van Boerderij de Poel is al ingetekend op een kaart uit 1640. Vermoedelijk is deze boerderij ouder. Van deze boerderij de Poel is bekend dat het een gracht had. Deze gracht is gedempt, maar nog deels in het landschap te herkennen.

Boerderij De Poel had land dat begon bij de Poeldijk en zich uitstrekte tot de huidige Kaaidijk. De boerderij viel onder het gerecht ’t Goy en Houten, het land lag in polder Vuijlcop en viel onder het gerecht Schalkwijk. Het was daarmee een soort enclave binnen het gerecht Schonauwen. Dit is vooral goed terug te zien op een kaart van Bernard Du Roy uit 1696.

Vanaf 1812 viel de boerderij onder de gemeente Houten en het land in de gemeente Schalkwijk. In november 1828 werd er een grondruil uitgevoerd tussen de gemeenten Schalkwijk en Schonauwen en kwam het land in de gemeente Schonauwen te liggen. Vanaf september 1857 was dit de gemeente Houten.

Veranderend landschap

Het landschap rond De Poel is enorm veranderd. In de 20e eeuw kwam er naast de boerderij een knooppunt van een spoorlijn, kanaal en een provinciale weg. Bovendien werden er twee bruggen aangelegd. In 1917 ontspoorde de koninklijke trein op de overweg vlak naast deze boerderij.

Deze pagina is gewijzigd op 27 december 2020