Internettijdperk

Commodore 64
Met deze Commodore 64 werd in 1987 door zendamateurs verbinding gemaakt via de ether.

Historici in de toekomst kunnen het jaar 2000 wel eens beschouwen als de start van een nieuw tijdperk. Een tijdperk dat we het internettijdperk gaan noemen en waar we als huidig mens getuige van zijn.

Het woord website verschijnt in 1996 voor het eerst in de krantenarchieven. Met de komst van ISDN eind 1996 raakte internet bereikbaar voor de gewone burger. Het gebruik van de PC werd door de overheid gestimuleerd via PC-privé projecten, waardoor mensen met korting een computer via de werkgever konden aanschaffen.

De eerste jaren bestaat internet uit websites die gevuld zijn met veel tekst. Er wordt gewerkt met html-websites (die vaak met frames werken).  Browsers zijn er niet veel en vaak kan een  browser de website niet openen. E-mail werkte wel goed. Populair waren ook de nieuwsgroepen.

In 1999 was het aantal Houtense websites nog op enkele handen te tellen. Pas tussen 2000 en 2002 stappen de inwoners massaal over op internet. Inbellen was wel nodig. Bijna elke provider had lokale inbelpunten.

Inbellen veranderde met de uitrol van ADSL in 2002 in Houten en vlak erna volgde kabelinternet. In Schalkwijk was dit andersom. In 2009 begon de uitrol van glasvezel. De komst van zoekmachines als Altavista, Vinden.nl en later Google zorgden voor een verbetering van het internet.

www.houten.com

In 1997 startte een bewonersinitiatief: www.houten.com. Pas in 2000 raakte deze website algemeen bekend. Deze website was voorzien van een database, waardoor interactie mogelijk was. Er konden advertenties worden geplaatst en er was een discussieforum. Lees ook de media in Houten.

Met name op dit het bewonersplein lieten inwoners snel hun mening horen, hetgeen wennen was voor het gemeentehuis en de politiek. Houten liep daarmee voor op de komst van sociale media, dat pas een paar jaar later doorbrak. Op 1 januari 2009 werd de stekker uit de website getrokken.

Chriet Titulaer

In 2002 verklaarde de Houtense inwoner Chriet Titulaer in een interview dat internet nooit wat zou worden. Opmerkelijk want deze futuroloog had sinds augustus 1982 al zijn privé-glasvezelkabel liggen tussen twee woningen aan de Vlierweg en had doorgaans een vooruitziende blik.

Interview Chriet Titulaer

De gemeente en internet

De gemeente Houten kreeg als een van de laatste gemeenten in Nederland een website. Burgemeester Aat de Jonge noemde internet ooit een hype en was niet overtuigd van de toegevoegde waarde. Pas met de komst van Burgemeester Lamers kreeg Houten een website.

Houten had al in 1999 de eerste internetrel. Op 24 januari 1999 plaatste een raadslid vertrouwelijke stukken op een website van zijn politieke partij. Het was het begin van twee jaar lang durende strijd in de Houtense politiek en voor de rechtbank.

De bewoners en internet

Rond 2004 kwam de sociale media op met Weblog en later Hyves, Facebook en Twitter. In 2010 was Houten de gemeente waar het meest online werd gekocht. Sinds 2011 ontmoeten Houtenaren elkaar via Twitter en vooral Facebook. Via Facebook is een tweedehands economie ontstaan. In 2016 gingen ook de politie en gemeente Facebook gebruiken. In 2017 ontstond dankzij de organisatie Veilig Houten een netwerk van buurtbeveiliging via Whatsapp.

De website oudhouten.nl begon in november 2009. De maker was eerder actief in de redactie van www.houten.com. 

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021