Internettijdperk

Historici in de toekomst kunnen het jaar 2000 wel eens beschouwen als de start van een nieuw tijdperk. Een tijdperk dat we het internettijdperk gaan noemen en waar we als huidig mens getuige van zijn.

Met de komst van ISDN eind 1996 raakte internet bereikbaar voor de gewone burger. In 1999 was het aantal Houtense websites nog op enkele handen te tellen. Pas tussen 2000 en 2002 stapten de inwoners massaal over op internet. In 2002 werd ADSL uitgerold in Houten en vlak erna volgde kabelinternet. In Schalkwijk was dit andersom. In 2010 begon de uitrol van glasvezel.

www.houten.com

In 1997 startte een bewonersinitiatief: www.houten.com. Pas in 2000 raakte deze website algemeen bekend. Houten.com bezat een interactief gedeelte, waar inwoners hun mening gaven over vooral hun levensomgeving. Met name het bewonersplein waar Houtenaren van zich lieten horen was wennen voor het gemeentehuis en de politiek. Houten liep daarmee voor op de komst van sociale media, dat pas een paar jaar later echt een doorbraak zou kennen. Op 1 januari 2009 werd de stekker uit de website getrokken.

De gemeente en internet

De gemeente Houten kreeg als een van de laatste gemeenten in Nederland een website. Burgemeester Aat de Jonge noemde internet ooit een hype en was niet overtuigd. Pas met de komst van Burgemeester Lamers kreeg Houten een website.

Houten had al in 1999 de eerste internetrel. Op 24 januari 1999 plaatste een raadslid vertrouwelijke stukken op een website van zijn politieke partij. Het was het begin van twee jaar lang durende strijd in de Houtense politiek en voor de rechtbank.

De bewoners en internet

Rond 2004 kwam de sociale media op met weblogs en later Hyves, Facebook en Twitter. Daarmee ging ook het lokale karakter verloren en werd Houten onderdeel van het World Wide Web.

Al in 2010 was Houten de gemeente waar het meest online werd gekocht. Sinds 2011 ontmoeten Houtenaren elkaar via Twitter en vooral Facebook. Via Facebook is een tweedehands economie ontstaan. In 2016 gingen ook de politie en gemeente Facebook gebruiken. In 2017 ontstond via Veilig Houten een netwerk van buurtbeveiliging via Whatsapp.