Brand bij Fort ’t Hemeltje (1903)

Op zaterdagmiddag 23 mei 1903 ziet een militaire bewaker van Fort bij ’t Hemeltje dat er rook komt uit een loods. Er blijkt brand te zijn uitgebroken.

Fort bij ’t Hemeltje was zo’n 20 tot 25 jaar eerder gebouwd en in gebruik als opslag van het leger. In de loods zijn spullen van de artillerie en genie opgeslagen.

Direct na het zien van de brand proberen de bewaker en zijn gezin met emmers water de brand te blussen. Een grote rookwolk stijgt op en boeren uit de omgeving snellen toe om mee te helpen. Helaas staat er een flinke wind en wordt het vuur verder aangewakkerd. Het dak van de loods raakt dan ook snel in vuur en vlam. Er is geen redden meer aan.

Fort bij 't Hemeltje

Brandspuit

Rond 18 uur arriveert de gemeentelijke brandspuit uit Houten. Diverse ongeoefende mannen moeten deze bedienen, want een brandweer is er nog niet in Houten. Maar ook de brandspuit kan weinig uitrichten. Om 19 uur bereiken twee brandspuiten van het leger het waterliniefort. Deze zijn wel voorzien van personeel, maar de houten loods is op dat moment al veranderd in een smeulende berg. De Utrechtse stoomspuit die gereed werd gehouden, hoeft niet te worden ingezet.

Bij de brand zijn burgemeester Waller en diverse legerofficieren aanwezig. Maar ook zij kunnen alleen toezien dat er niet veel te redden valt. In de hectiek raakt een sergeant gewond aan zijn been, nadat hij door een brandspuit werd overreden. Hij wordt per brancard afgevoerd.

Enkele dagen later meldt het Utrechtsch Nieuwsblad dat de loods dubbele wanden had. Deze wanden waren gevuld met houtkrullen. Het vermoeden bestaat dat deze vochtig zijn geworden en zijn gaan broeien.

Deze pagina is gewijzigd op 13 september 2021