Burgemeester Bosschaart (Bram)

Officiële naam: Abraham Willem Bosschaart
Burgemeester van Houten tussen 27 augustus 1943 en 8 mei 1945
Burgemeester van Schalkwijk van 1 november 1943 t/m 7 mei 1945
Burgemeester van Tull en ’t Waal van 1 november 1943 t/m 7 mei 1945
Geboren: 17 maart 1908 te Schoondijke
Gestorven: 24 september 1992 te Culemborg

Burgemeester Bosschaart (NSB) was in de tweede helft van de Tweede Wereldoorlog burgemeester van Houten. Hij verving burgemeester Los. Bosschaart kreeg vrijwel direct na zijn aantreden het beheer over de gemeenten Schalkwijk en Tull en ’t Waal omdat burgemeester Ten Holder met ziekteverlof ging. Bosschaart woonde tijdens zijn benoeming in Utrecht.

Bosschaart was dan een NSB-burgemeester, hij stond niet bekend als een strenge burgemeester. Hij wordt een goed man genoemd door de verschillende ooggetuigen. Razzia’s lekten door hem uit en onderduikers konden vaak vrij rondlopen. Toen de lokale bakker werd opgepakt voor tewerkstelling in Duitsland, nam hij de plek in van de bakker. Later werd hij vrijgelaten, omdat hij de burgemeester was.

Bosschaart woonde eerder in Utrecht en hield van schaken. In 1934 was hij deelnemer van simultaanschaak in Utrecht.

Tijdens de ambtsperiode van Bosschaart werd Houten getroffen door een bombardement. Uit ooggetuigenverslagen op deze website blijkt dat de burgemeester zelf nauw betrokken was bij de hulpverlening. Enkele maanden daarvoor liet Bosschaart ’s nachts het dorp evacueren en bracht de dorpelingen onder in een school in Utrecht. Er werd toen een bombardement verwacht.

In 1945 is Bosschaart in Houten vervangen door burgemeester V.R Los, die weer terugkeerde op zijn post. In Schalkwijk en Tull en ’t Waal nam K.M. Vink tijdelijk het burgemeesterschap waar. Vink was actief bij het Hoogheemraadschap.

Bosschaart is na de bevrijding niet meer gezien in Houten. Hij is in 1992 in Culemborg gestorven. Uit contact met zijn familie blijkt dat hij in de jaren na de Tweede Wereldoorlog afstand heeft genomen van de NSB-ideologie.

Burgemeester Bosschaart