Burgemeester Bosschaart (Bram)

Officiële naam: Abraham Willem Bosschaart
Burgemeester van Houten tussen 27 augustus 1943 en 8 mei 1945
Burgemeester van Schalkwijk van 1 november 1943 t/m 7 mei 1945
Burgemeester van Tull en ’t Waal van 1 november 1943 t/m 7 mei 1945
Geboren: 17 maart 1908 te Schoondijke
Gestorven: 24 september 1992 te Culemborg

Burgemeester Bosschaart (NSB) was in de tweede helft van de Tweede Wereldoorlog burgemeester van Houten. Hij verving burgemeester Los. Bosschaart kreeg vrijwel direct na zijn aantreden het beheer over de gemeenten Schalkwijk en Tull en ’t Waal omdat burgemeester Ten Holder met ziekteverlof ging.

Bosschaart woonde in Utrecht en was getrouwd met Luberta Everaars. In mei 1933 werd hij lid van de NSB. In 1935 werd hij sportleider bij de Nationale Jeugdstorm.

Bosschaart was dan een NSB-burgemeester. Hij was erg gezien bij de inwoners. Bosschaart laat begin 1944 weten in een vertrouwelijk gesprek dat hij inziet dat de houding van de Duitsers en NSB-ers verkeerd is. Maar hij blijft burgemeester omdat hij meende op deze manier nog wat voor de bevolking te kunnen doen (bron).

Razzia’s lekten door hem uit en onderduikers konden vaak vrij rondlopen. Toen de lokale bakker (Bakker Bom) werd opgepakt voor tewerkstelling in Duitsland, nam hij de plek in van de bakker. Later werd hij vrijgelaten, omdat hij de burgemeester was. Mensen die in de problemen kwamen met de Duitsers werden door Bosschaart geholpen. Bijvoorbeeld bij verraad vanwege een illegale radio of het leveren van een ander persoonsbewijs.

Tijdens de ambtsperiode van Bosschaart werd Houten getroffen door een bombardement. Uit ooggetuigenverslagen blijkt dat de burgemeester zelf nauw betrokken was bij de hulpverlening. Enkele maanden daarvoor liet Bosschaart ’s nachts het dorp evacueren en bracht de dorpelingen onder in een school in Utrecht. Er werd toen een bombardement verwacht.

In de avond van 9 mei 1945 is burgemeester Bosschaart gearresteerd. Hij is in Houten vervangen door burgemeester V.R Los, die weer terugkeerde op zijn post. In Schalkwijk en Tull en ’t Waal nam K.M. Vink tijdelijk het burgemeesterschap waar. Vink was actief bij het Hoogheemraadschap.

Bosschaart is op 24 september 1946 veroordeeld tot 2 jaar internering met aftrek van voorarrest. Ook mocht hij geen openbare functies meer bekleden of het stemrecht uitoefenen. In Houten is daarna geprobeerd door ambtenaren en oud-verzetsstrijders de straf van hem te verlichten (bron).

Bosschaart is na de bevrijding niet meer gezien in Houten. Hij is in 1992 in Culemborg gestorven. Uit contact met zijn familie blijkt dat hij in de jaren na de Tweede Wereldoorlog afstand heeft genomen van de NSB-ideologie.

Er is in 2020 een boek verschenen over de Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk. Het kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de boekhandel bij The Read Shop (Oude Dorp en Castellum), De Kler en Primera op Het Rond en bij De Spar in Schalkwijk.
Lees meer

Deze pagina is gewijzigd op 30 januari 2021