Burgemeester Albers Pistorius (Frans)

Burgemeester Albers Pistoris

Officiële naam: Francois Jules Willy Alphonse Albers Pistorius
Burgemeester van Houten tussen 1 januari 1962 en 30 april 1972
Geboren:  23 juli 1913 te Aarle-Rixel
Gestorven:  8 juli 1981 te Zeist
In Houten is een straat naar hem genoemd; de Albers Pistoriusweg

Burgemeester Albers Pistorius (KVP) was tien jaar burgemeester van Houten. Hij was de eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Houten, waarin ook Schalkwijk en Tull en ’t Waal waren opgenomen. Albers Pistorius was opvolger van waarnemend burgemeester van de Weijer.

Burgemeester Albers Pistorius
Albers Pistorius in 1961. Collectie RAZU

Albers Pistorius is geboren als zoon van de burgemeester van Aarle-Rixel. Zijn vader heette oorspronkelijk Albers en voegde in 1915 de naam van zijn vrouw toe aan zijn achternaam. Op de website van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven staat een foto van Albers Pistorius zittend op een waterplant. 

Albers Pistorius begon zijn carrière als jurist. Daarna was hij werkzaam als rechter-plaatsvervanger en weer later burgemeester. Hij beschouwt deze periode als de mooiste van zijn leven (bron).

Met de functie van burgemeester vestigde hij en zijn vrouw zich in Schalkwijk. Daardoor werd de fusie tussen Schalkwijk en Houten voor de Schalkwijkers iets dragelijker. Ook organiseerde hij de jaarlijkse gemeentelijke nieuwjaarsreceptie bij hem thuis.

Gebeurtenissen

Onder Albers Pistorius werd een nieuwbouwwijk neergezet (1962 – 1969), tussen de Koningin Emmaweg en Vlierweg. Hierdoor kon de groei van de bevolking worden opgevangen. Ook kwamen er steeds meer mensen uit de stad (Utrecht) in Houten wonen.

Albers Pistorius had vooral te maken met de gevolgen van de fusie tussen Houten, Schalkwijk en Tull en ’t Waal. Dat maakte het besturen van de gemeente complex. Daarnaast kreeg hij te maken met het bericht dat Houten moest groeien tot 100.000 inwoners.

In 1970 krijgt Houten aansluiting op het aardgasnet. Trots is hij op de komst van de sporthal in Schalkwijk en Zwembad De Trip.

Ziekte

In de zomer van 1966 werd Albers Pistorius vervangen door zijn wethouders. In het najaar van 1969 werd hij langdurig vervangen door burgemeester L. Schuman. In deze periode is zijn been afgezet. Albers Pistorius leidde aan diabetes. Hij beschikte daarna over een auto (witte BMW)  met gashendel op het stuur.

In juli 1971 gaat Albers Pistorius met ziekteverlof en neemt wethouder J.W. Vulto de werkzaamheden waar. In april 1972 stopt hij definitief vanwege gezondheidsredenen.

In een afscheidsinterview zegt hij dat de meeste kwalen die hij heeft, zijn terug te voeren op de oorlogsperiode (bron).

Het graf van burgemeester Albers Pistorius in Schalkwijk.
Het graf van burgemeester Albers Pistorius in Schalkwijk.

Albers Pistorius wordt opgevolgd door burgemeester Bijleveld.  Hij is begraven op de RK begraafplaats in Schalkwijk, het dorp waar hij woonde. In 2010 is zijn vrouw overleden en in hetzelfde graf begraven.

Trivia

Albers Pistorius hield van sportvliegen. Met een Cesna vloog hij regelmatig over Houten. Rond 1952 en 1953 deden Albers Pistorius en zijn vrouw op internationaal niveau aan paardrijden. Zij woonden toen in Vught. Prins Bernard was een van de concurrenten op de toernooien.

Deze pagina is gewijzigd op 5 mei 2020