De Goyse molen

De Goyse molen is de eerste molen in de huidige gemeente Houten. Deze wordt voor het eerst gemeld in 1434/1435 en stond op het terrein van Kasteel Ten Goye. Het was in de nadagen van het kasteel, dat zijn militaire functie had verloren.

De molen was gelegen op een molenwerf, een hoger gelegen en afgesloten stuk land. Vermoedelijk stond de molen naast de voorburcht van het kasteel. Voor de molen hoefde geen windrecht te worden betaald, omdat dit van toepassing werd vanaf de tweede helft van de 15e eeuw.

Bouwperiode onzeker

Mogelijk was de molen al eerder aanwezig in ’t Goy. Zo wordt in 1397 de Molensteeg genoemd en in 1388 de Molentiend (bron). Deze bron meldt dat de namen van de tiendblokken een zeer oude oorsprong hebben, dus dat onbekend is wanneer Molentiend en dus de molen is ontstaan.

Molendwang

Bekend is dat inwoners uit de omgeving (vermoedelijk uit het dorp ’t Goy en Houten) verplicht hun graan bij de Goyse molen moesten laten malen. In 1489 en 1490 werden inwoners gedagvaard die naar een andere molen waren gegaan.

Tijdens de winter van 1524/1525 waren er verschillende stormen. Tijdens één storm waaide de molen uit elkaar. Het huis en de molen werden herbouwd.

In 1581 was er sprake van een rosmolen en een windmolen. In 1593 werd de molen gesloopt en werden de activiteiten verplaatst naar de Loerikse Molen.

Rond 1740 (1745) stond er een tijdelijke molen in ’t Goy, die tijdens de vervanging van de molen in Loerik de werkzaamheden overnam. Tot halverwege de jaren zestig heette de Wickenburghseweg de Goyse Molensteeg.

Deze pagina is gewijzigd op 12 september 2021