Groentje

Deze foto is van Het Plein. Ik heb daar afgelopen woensdag kort gesproken met een man die daar is geboren en zijn hele leven heeft gewerkt.

Waar nu de bomenrij voor de winkels staat, heette in de volksmond tot ongeveer de Tweede Wereldoorlog ‘Het Groentje’. Het was het meest westelijke deel van De Brink. Dit deel werd zo genoemd, vanwege de vele groene bomen. Het was er nogal lommerrijk.

Groentje in 1932 van de andere zijde, (Collectie RAZU)

In de jaren ’20 en ’30 werd er hier jaarlijks een paardenkeuring gehouden. Dit was een volksevenement, waar veel dorpelingen op afkwamen. Kennelijk was dit het gezelligste deel van de Brink.

Tijdens de bevrijding stonden in deze straat acht tanks opgesteld vertelde de ooggetuige woensdag tegen mij. De soldaten deelden sinaasappelen uit aan de Houtense bevolking.

Gemeentehuis en school
Aan Het Groentje stonden het gemeentehuis en de openbare school. De school werd in 1944 gebombardeerd en het gemeentehuis (schuin tegenover de Roskam) is rond 1957 gesloopt. De naam Groentje is verdwenen. De bomen die er stonden zijn tussen 1953 en 1955 gekapt, zodat er weinig groens was bij Het Groentje. Sinds 1937 wordt er in de officiële stukken niet meer gesproken over Het Groentje.

Het Groentje in 1956 zonder bomen. (Collectie RAZU)

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021