De bocht bij Schonauwen

De doorgaande weg tussen Utrecht en het Culemborgse veer leverde in de jaren 20 en 30 regelmatig ongevallen op. Vooral enkele scherpe bochten waren gevaarlijk en soms vielen er doden. De weg van Schalkwijk naar Houten was bij de inwoners berucht.

Bij kasteel Schonauwen zat ook een scherpe bocht in de weg. Dit betekende dat regelmatig een auto in de Houtensewetering terecht kwam. Een overzicht van de berichten uit de buurt van Schonauwen die de krant haalden.

16 februari 1927
Op de hoek van De Trip en de Schalkwijkseweg vindt een aanrijding plaats tussen een auto en een bestelauto. De chauffeur van de ene auto wil een stilstaande auto passeren en ziet een bestelauto als tegenligger naderen. Door snel gas te geven probeert hij een ongeluk te voorkomen, maar beide auto’s raken elkaar toch.

1 maart 1928
Een chauffeur van een Haagse politicus vliegt uit de bocht. De chauffeur komt met schrik vrij en het levert mooie foto’s op. De auto wordt door de heren Van Wijk en De Graaf uit de sloot gehaald.
Lees verder

19 mei 1928
In de bocht van de Houtensewetering met De Trip willen twee auto’s elkaar passeren. Een auto wijkt teveel uit en komt in de Houtensewetering terecht. De auto wordt door de heren Van Wijk en De Graaf uit de sloot gehaald.

Vervolgens gaat de auto op sleeptouw richting Houten. Opnieuw verliest de chauffeur de macht over het stuur en komt voor de tweede keer in de sloot terecht. Dankzij het snelle ingrijpen van Van Wijk wordt de chauffeur uit de auto gered. Wederom wordt de auto door de heren Van Wijk en De Graaf uit de sloot gehaald.

17 juni 1928
In dezelfde bocht bij Schonauwen raakt een chauffeur in de berm. Dit keer corrigeert hij de auto teveel en komt daarbij niet in de Houtensewetering terecht, maar in de sloot aan de andere kant. De auto wordt door de heren Van Wijk en De Graaf uit de sloot gehaald.

18 februari 1929
Rond deze datum rijden bij de bocht bij Schonauwen twee auto’s op elkaar. Volgens de krant gebeurde het op de smalle weg richting Schalkwijk, waar de weg een bocht maakt. Het blijkt beperkt tot blikschade.

29 december 1930
Een slingerende fietser komt rond deze dagen op de Schalkwijkseweg onder een tegemoetkomende vrachtwagen. De fietser raakt zwaar gewond.

15 augustus 1931
Drie Belgische jongens op een fiets staan bij Leebrug met pech langs de weg. Een vrachtwagen raakt een van de jongens die naar het ziekenhuis wordt afgevoerd. De vrachtwagen rijdt door, maar het kenteken is genoteerd.

In de rode cirkel de scherpe bocht

25 oktober 1934
Een autobestuurder afkomstig uit de richting Schalkwijk verliest bij de bocht bij Schonauwen de macht over het stuur. Hij raakt drie bomen en slaat met de auto over de kop. De auto raakt zwaar beschadigd. Met behulp van een kraanwagen wordt de auto afgevoerd.

21 januari 1935
Een vrachtwagen onderweg naar Noord-Brabant kantelt even voorbij Schonauwen. Dr. Jansen uit Schalkwijk passeert toevallig en kan eerste hulp verlenen. Omwonenden en passanten takelen daarna met touwen de vrachtauto rechtop. De auto rijdt flink beschadigd naar Noord-Brabant door.

3 september 1937
Een vrachtwagen onderweg richting Culemborg krijgt bij Schonauwen motorpech. De chauffeur uit Den Helder pakt een fietspomp en pompt daarmee de benzineleiding schoon. Direct daarna komen er vlammen uit de motor en raakt de auto in brand. De chauffeur krijgt de vlammen in zijn gezicht en kan kort niets meer zien.

19 september 1937
Een bestuurder van een huurauto wordt ter hoogte van Schonauwen door de slaap overvallen en rijdt door een ijzeren leuning heen in de sloot.

19 maart 1939
Een auto komt in aanraking met een fietser in de buurt van Schonauwen. In de krant verschijnt een oproep voor getuigen.

Deze pagina is gewijzigd op 12 januari 2022