Auto Van Lanschot in de Houtense sloot (1928)

Het is de middag van 1 maart 1928 als fotograaf W.F. de Wildt uit Utrecht een auto fotografeert in een Houtense sloot. De auto is uit een haakse bocht gevlogen vlakbij de kasteeltoren van Schonauwen en in de Houtensewetering terecht gekomen.

Het Utrechts Nieuwsblad van 2 maart 1928 heeft het verhaal van het ongeluk. De chauffeur van de auto was te laat en kwam hard aangereden over De Trip vanaf Schalkwijk en reed richting Houten.

Daarbij zag hij een scherpe bocht in de weg over het hoofd en reed hij de ‘Houtensche Wetering’ in. De bocht stond altijd al bekend als een gevaarlijk punt.

Eigenaar prominent persoon

Het kenteken N-8443 dat op de foto zichtbaar is, stond volgens de website ‘De auto van m’n opa’ op naam van W.M. van Lanschot uit Vught. Deze Van Lanschot was nogal een belangrijk persoon in die dagen. Hij was lid van de Eerste Kamer en daar fractievoorzitter van de RKSP. Daarnaast bekleedde Van Lanschot diverse andere maatschappelijke posities. Zijn vader was bankier bij Van Lanschot bankiers.

Nu lag Van Lanschot niet zelf in de sloot. Het ging om de chauffeur van deze parlementariër. De chauffeur kwam met de schrik vrij en kon via de linkerdeur de auto verlaten.

Volgens de krant lag de auto geheel onder water, maar op bovenstaande foto te zien valt dat nogal mee. Op onderstaande foto is de chauffeur (midden) in typische chauffeurskleding te zien.

De auto is door de lokale bewoners Van Wijk en De Graaf met nogal wat moeite uit de sloot gehaald. Hiervoor werden balken over de wetering gelegd en een tijdelijke takelconstructie gebouwd. De auto zat onder de modder, maar kwam er met relatief weinig schade vanaf.

Deze pagina is gewijzigd op 13 september 2021