Boerderij Tiellandt

Hofstede Tiellandt is een versterkte boerderij uit de middeleeuwen (eerste vermelding 1392) vlakbij boerderij Bovit (De Steenen Poort). De hofstede is verdwenen rond 1600, maar het land bleef de naam Tiellandt dragen. Ook een opvolger werd zo genoemd.

De hofstede lag aan de Warinenpoort tegenover boerderij Bovit (Stenen Poort). Sinds het eind van de jaren ’80 heet de nieuwbouwwijk op deze locatie ook Tiellandt.

Het Eiland

Getuigen melden in 1648 dat het land werd doorkruist door twee sloten, die een gracht om een huis hebben gevormd. Het gaat om brede en diepe sloten. Deze waren zo diep dat gesproken werd over een eiland (T ylant). De getuigen melden ook dat het terrein is geëgaliseerd. In dat jaar bestond het huis niet meer.

De illegale Ridderhofstad Tiellandt

De boomgaard Tijlant komt daarna in de 17e eeuw regelmatig voor in de officiële stukken. Het gaat om een stuk land met een oppervlak van nauwelijks 2 hectare. Zo kocht Willem van Westreenen het in de 19e eeuw. Hij maakte ijverig jacht op adellijke titels en wilde opgenomen worden in het ridderschap. Hij noemde de al eeuwen verdwenen boerderij op het weiland ten onrechte Ridder hofstad Tiellandt.
Lees verder

Bron: Leen de Keijzer, Tussen Rijn en Lek 1995

Deze pagina is gewijzigd op 6 juli 2019