Busverbindingen

Busverbinding met de halte Hervormde Kerk in het centrum van Houten
Foto uit 1962 met de halte Hervormde Kerk van lijn 32 in Houten. Collectie RAZU

Sinds 1 mei 1923 rijdt er een lijnbus door Houten. Het gaat om een busdienst van den heer Visser tussen Utrecht, Houten en Schalkwijk. De eerste dag was er zoveel belangstelling dat er zes ritten werden gereden. Na de zomer worden de bussen van Visser niet meer in Houten gezien. De buslijn is opgeheven.

Wel rijdt er onregelmatig op dat moment een bus van Utrecht via Houten naar ’t Goy. Deze lijn krijgt vanaf 1 november 1923 een dienstregeling. Deze lijn wordt geëxploiteerd door G. van Wijk (Garage De Vico) en rijdt van het Beusichemseveer naar de Rijnkade in Utrecht. Een retour naar Utrecht kost 60 cent. Per 1 juni 1925 komt de buslijn in handen van A. van Veldhuizen uit Houten, die al chauffeur was van de bus. De bus rijdt dan beperkt op ’t Goy en vaker op Utrecht. Eind juli 1928 raakt de bus bij een verkeersongeluk betrokken. Ter hoogte van boerderij Nieuwoord (De Gaarde) rijdt de bus op een plotseling stilstaande vrachtauto en moet naar Houten worden gesleept.

Tram- en Bargedienst Vereeniging

Eind 1928 neemt de Tram- en Bargedienst ‘Vereeniging’ (Jutphaas) de lijn van dhr van Veldhuizen over. De Fordbus wordt vervangen door een grotere Renaultbus. Er wordt niet meer op ’t Goy gereden.

In 1928 wordt ook een busverbinding gestart vanaf het veer bij Culemborg naar Vreeswijk via het station Schalkwijk. Hier kon worden overgestapt op de tram (tractor-tram) naar Utrecht.

In 1933 wordt de buslijn verlegd van Utrecht, via Houten, Schalkwijk naar het veer bij Culemborg. Wanneer in 1934 het station Houten sluit voor personenvervoer en in 1935 station Schalkwijk hetzelfde overkomt, is de bus de enige vorm van openbaar vervoer.

De Twee Provinciën

In 1942 gaat de Tram- en Bargedienst ‘Vereeniging’ op in De Twee Provinciën (Rotterdam), maar de lijnen blijven praktisch ongewijzigd. Deze situatie duurt zo’n 30 jaar.

In 1963 is er sprake van:
Lijn 32: Utrecht – Houten – ’t Goy/Schalkwijk
Lijn 33: Vreeswijk – Tull en ’t Waal – Schalkwijk – Culemborg

busverbinding
De Twee Provinciën rijdt in 1969 langs de Brink in Schalkwijk.
Busroute door Houten rond 1970
Busroute door Houten rond 1970 (Bert Goes)

In 1972 zijn er nieuwe lijnnummers. Lijn 27 en 28 rijden van Utrecht naar Houten en doen af en toe Schalkwijk (lijn 27) en ’t Goy (lijn 28) aan. Schalkwijk en Tull en ’t Waal hebben via lijn 32 een busverbinding met Nieuwegein.
Verzorgingsgebied De Twee Provinciën in 1972

Verenigd Streekvervoer Westnederland

Busmaatschappij De Twee Provinciën verdwijnt in 1974 achter de naam Verenigd Streekvervoer Westnederland (Boskoop). In de spits wordt eens per 30 minuten gereden en wordt ook weer De Heul aangedaan.

In 1979 wordt lijn 27 van en naar Utrecht omgenummerd naar lijn 31.  Lijn 32 tussen Nieuwegein en Schalkwijk wordt die tijd geschrapt. In verband met werkzaamheden aan Het Plein rijdt de bus in de winter van 1980/1981 door De Lobben (Hoefbladhoef) en De Oorden (Lupineoord).

In 1982 krijgt Houten een NS-station. Dit station is vanaf 1983 het vertrekpunt voor bussen naar Schoonhoven (via Nieuwegein) en Gouda (via Schalkwijk). In 1986 geeft men deze verre bestemmingen weer op. Lijn 31 die door het Oude Dorp rijdt wordt voortaan lijn 107.

Met de uitbreiding van Houten komt ook de route via de Utrechtseweg nabij Houten te vervallen. De bus rijdt nu via de Riddersborch door de wijken naar de Romeinenpoort. Bij de supermarkt aan de Riddersborch is een bussluis en bij de Ruitercamp een slagboom die alleen door de bus kon worden geopend. De halte Strocamp was ook het begin van lijn 281 naar de Uithof.

Midnet

Vanaf 29 mei 1994 neem Midnet het vervoer over. Midnet was een fusie tussen Centraal Nederland en VAD. Lijn 107 van en naar Utrecht wordt lijn 47.

Met de komst van de wijk Het Land in Houten-Zuid in 1998 komt er ook behoefte aan openbaar vervoer. Een taxibusje (lijn 66) verzorgde de busverbinding tussen Houten-station en Kruisvaardersland. Deze lijn bleef twee jaar in dienst, totdat de halte Castellum werd geopend. De chauffeur van deze buslijn reed wel eens een straatje om, zodat de passagiers exact voor huis werden afgezet.

ConneXXion

Ondertussen is Midnet in 1999 verder gegaan onder de naam ConneXXion. De lijnen wisselenen regelmatig, waarbij een nieuwe route via de zuidelijke Rondweg naar de Mossen en Grassen de opvallendste is.

In juni 2001 worden alle buslijnen naar de Rondweg verplaatst. Alleen daar waar tunnels en bruggen zijn is een bushalte. In 2009 en 2010 rijdt er een pendelbus (lijn 23) tussen Houten en Houten-Castellum, omdat de tramhalte Castellum was opgeheven.

U-OV

Sinds 2013 worden de busdiensten op Houten door U-OV (Qbuzz) uitgevoerd. Elke paar jaar worden de lijnen veranderd. De drukste buslijn is lijn 48 naar Nieuwegein. Sinds 2017 is er een busverbinding met Odijk en Vianen. Vanaf 2019 wordt de busverbinding afgebroken. Eerst in Schalkwijk, daarna in Houten-Zuid.

Deze pagina is gewijzigd op 15 maart 2021