Bakker schiet wagenmaker neer (1913)

Tijdens de jaarwisseling van 1912 / 1913 schiet bakker M. van Leeuwen (25) met een revolver op wagenmaker H. Verwey. Verwey wordt geraakt in zijn buik en raakt ernstig gewond.

Beide heren konden elkaar al langer niet luchten of zien. Eerder die avond was het al tot irritaties gekomen, toen Verweij brandende sigaren en stenen naar Van Leeuwen had gegooid. Vlak na middernacht komt het tot een tot een nieuw treffen.

Het is 10 minuten na 12 uur wanneer Verweij en Schinkel ter hoogte van De Grund lopen en Van Leeuwen en Boekhout tegenkomen.

Het is Schinkel die tegen Van Leeuwen aanloopt op een manier dat deze laatste bijna in de sloot terecht komt. Van Leeuwen ziet dat Verweij hem daarna wil slaan en weert een klap af. Vervolgens pakt hij uit zijn jaszak zijn revolver pakte en schiet in drift. De kogel treft Verweij in de buik. Die doet een paar passen achteruit en zakt in elkaar. Schinkel ondersteunt hem naar een bosje en legt hem daar neer.

Het Centrum 3 januari 1913

Veldwachter

Van Leeuwen en Boekhout lopen weg en zoeken veldwachter Wagenvoort op, om hun verhaal te vertellen. Van Leeuwen zegt in de lucht te hebben geschoten, nadat hij was lastig gevallen. Van Leeuwen droeg de revolver, omdat hij ’s avonds wel eens met geld onderweg was.

Wagenvoort gaat daarna op zoek naar Verweij om hem aan te spreken over zijn gedrag. Onderweg komt hij Schinkel tegen die zegt dat Verweij dronken langs de weg ligt. De veldwachter bemerkt bij Verweij aangekomen een verwonding en brengt hem thuis.

De opgetrommelde huisarts De Rijk laat Verweij overbrengen naar een kliniek in Utrecht, waar Dr van Hengel een bloeding in de buik ter hoogte van de lever constateert. Na het maken van een röntgenfoto treft hij een kogel in het lichaam aan. Ondanks dat het een levensgevaarlijke wond is, dacht hij dat het wel goed zou komen.

Van Leeuwen keert later die nacht terug naar de plek waar hij geschoten heeft en ziet een hele oploop van mensen. Hij begrijpt dat Verweij is geraakt, leent een fiets en vertrekt naar Amsterdam. In februari komt de zaak voor bij de rechter. Van Leeuwen krijgt drie maanden gevangenisstraf.

Bron: Het Centrum, Het Nieuws, Utrechts Nieuwsblad

Bakkerij van Leeuwen
De bakkerij op huidige Plein 22.
Kaartcollectie Herman Steenman

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021