Corona Houten

De pagina corona houten beschrijft een actuele gebeurtenis met een vertraging van één maand. Aanvullingen zijn welkom op info@oudhouten.nl

Corona Houten - de situatie in Castellum.
Albert Heijn Castellum op 29 april 2020

In januari grijpt in het Chinese Wuhan het coronavirus SARS-CoV-2 om zich heen. Het duurt enkele weken voordat ook het virus in Houten opduikt. Gedurende enkel dagen is Houten de ‘coronahoofdstad’ van Nederland.

Eerste golf

Maart 2020
Op zondagavond 1 maart 2020 wordt de burgemeester geinformeerd door de GGD en wethouder De Groot over de eerste besmetting in Houten en de regio Utrecht. De betreffende persoon is op zakenreis geweest in Duitsland en daarna op vakantie gegaan. Maandag 2 maart wordt dit bekend gemaakt. Drie dagen later heeft Houten 9 besmettingsgevallen. Bij twee andere gezinnen is het virus ook geconstateerd na terugkomst van wintersport uit Italië. Houten heeft dan de meeste besmettingen in Nederland. Volgens de burgemeester ging het om 3 gezinnen die samen op vakantie zijn geweest in één huis (bron). Nadat op 7 maart het aantal besmettingen is gegroeid tot 13, wordt op 10 maart gemeld dat de eerste patiënt alweer genezen is verklaard. Het gaat om milde klachten.

Op 12 maart wordt de ‘intelligente lockdown’ aangekondigd. Nederland maakt een noodstop. Op 18 maart wordt het 14e besmettingsgeval genoteerd. De golf uit Noord-Brabant heeft ons bereikt. Een week later zijn er 37 besmettingen. Ook de verzorgingstehuizen worden getroffe. Er wordt een luchtwegpoli aan het Hofspoor opgestart, waar personen naar toe worden gestuurd die luchtwegklachten hebben. Het bedrijf Arval stelt mondkapjes beschikbaar en De Heemlanden scheikundejassen. De politie rijdt door de wijken en let op samenscholingen. Op 22 maart wordt de eerste persoon uit Houten opgenomen in het ziekenhuis. Het Haltnahuis richt een vleugel in, waar personen kunnen bijkomen die zijn ontslagen uit het ziekenhuis. Eind maart zijn er 9 personen opgenomen in het ziekenhuis en zijn er 58 besmettingen.

April 2020
Op 1 april worden de eerste twee personen gemeld die zijn overleden. Een persoon woonde in het Houtens Erf. Bij de supermarkten staan mensen in de rij om binnengelaten te worden. De lockdown lijkt te werken. In de week van 30 maart tot 5 april overlijden er in Houten 16 personen volgens het CBS. De oversterfte is daarmee ongeveer 11.

Op 6 april zijn er zorgen onder het personeel van het Houtens Erf. Het is de tijd dat landelijk langzamerhand duidelijk wordt dat de verpleegtehuizen zijn vergeten. Doordat halverwege de maand ook zorgmedewerkers worden getest, loopt het aantal besmettingen op tot 93. Incidenteel lopen er mensen met mondkapjes door de straat of in het winkelcentrum. Bij de Meidoornkade wordt op 23 april door de GGD een regionaal testcentrum ingericht.

Op 27 april met Koningsdag is het prachtig weer. Dat is het de hele maand al. Bijna alle activiteiten zijn deze dag geannuleerd. Er is geen vlag in de gemeentetoren omdat de vlaggenhangers geen 1,5 meter afstand kunnen houden. Diverse activiteiten zijn digitaal. Aan het eind van de maand zijn er 106 besmettingen, 24 ziekenhuisopnamen en 12 overleden personen.

Corona Houten: Het is Koningsdag op Het Rond
Het Rond op Koningsdag 2020

Mei 2020
Steeds meer winkels gaan begin mei open. De Loericker Stee en Haltnahuis zijn coronavrij. Er liggen 10 patiënten op de regionale COVID-afdeling in Haltna, die bijkomen na een ziekenhuisopname. Bij winkels worden klanten gedoseerd binnengelaten, waardoor rijen ontstaan. Aan het eind van mei starten enkele sportscholen op, door activiteiten buiten te organiseren.

Corona teststraat bij Expo Houten


Zomer 2020
Er wordt meer getest deze zomer en het aantal besmettingen loopt langzaam op. Eind juni sluit de luchtwegpoli. Begin juli is er weinig van corona te merken. Vanaf 25e juli lopen de besmettingen weer op. Eind augustus zijn er voor het eerst sinds langere tijd een ziekenhuisopname en een sterfgeval. De teststraat bij Expo Houten sluit. De activiteitenmarkt begin september is het eerste evenement sinds maart. Een week later gaat een foodmarkt bij de Imkersplas ook door. Daarna begint het aantal besmettingen snel op te lopen. Dit past in het landelijke beeld. Halverwege september schrijft de burgemeester een openbare brief en roept op vol te houden. Vlak erna volgt een filmpje van het college.

De tweede golf

Mondkapjes worden in oktober 2020 normaal in de winkel. Op 14 oktober sluit de horeca als de tweede gedeeltelijke lockdown van start gaat. Het aantal besmettingen in Houten stijgt naar meer dan 35 besmettingen per dag. Eind oktober stuurt de burgemeester een brief aan aan inwoners en roept op vol te houden. Begin november is vooral de Loericker Stee is getroffen door corona en overlijden uiteindelijk10 bewoners. Op 18 november opent een commerciële teststraat bij Van der Valk.

Winter 2020-2021
Vanaf 1 december zijn mondkapjes verplicht in alle publieke ruimten. Het aantal besmettingen in Houten neemt begin december weer toe. Bij een school in Tull en ’t Waal is een uitbraak en ook bij college De Heemlanden. De teststraat bij de Expo Houten wordt heropend. Aan het eind van de maand wordt duidelijk dat er een grote vaccinatiestraat bij Expo Houten wordt ingericht. We zitten dan in een harde lockdown. Op 31 december zijn er officieel 2167 positief geteste personen, 45 personen opgenomen in het ziekenhuis en er 48 overleden. De werkelijke cijfers zijn hoger.

De Nieuwjaarsduik vindt digitaal plaats. Haltnahuis en Houtens Erf zijn aan het begin van de maand coronavrij. Er is nog wel een speciale regionale COVID-afdeling. Op 8 januari opent de vaccinatiestraat van de GGD regio Utrecht aan de Meidoornkade. Er is geen kerstboomverbranding of versnippering. Op 23 januari gaat de avondklok in. Aan het eind van de maand worden bewoners in de verzorgingstehuizen gevaccineerd.

Vaccinatiestraat Houten
De Houtense vaccinatiestraat op 5 januari 2021

Een inwoner uit Houten wordt veroordeeld voor betrokkenheid bij rellen in Amsterdam. Op 9 februari komt de koning naar Houten om het vaccinatiecentrum aan de Meidoornkade te bekijken. Van de tweede golf gaan we geruisloos over in de derde golf.

De derde golf

Halverwege maart 2021 zijn er verkiezingen. Tevens wordt er een referendum gehouden over de bouw van 4800 woningen. Stemmen kan drie dagen lang. De cultuurnacht wordt digitaal gehouden. Aan het eind van de maand sluit het Houtens wegens teveel besmettingen. In april volgt een uitbraak op basisschool De Vlinder en de Zonnewijzer. Eind april verdwijnt de avondklok, die al eerder deze maand was verzet naar 22.00 uur. Op 23 april pieken we met 48 nieuwe besmettingen op één dag. Koningsdag verloopt geruisloos en is alleen online te beleven. Op 28 april volgen de eerste versoepelingen. In mei en juni wordt er verder versoepeld. Het normale leven keert stap voor stap terug.

Nieuwe coronabesmettingen coronavirus Houten (status 22 juli 2021)

(De pagina corona Houten wordt onregelmatig bijgewerkt). Bekijk de landelijke tijdlijn op: https://www.tijdlijn-coronavirus.nl/

Maand123456789101112
2020221926442124192319473723
Gemiddeld (2011-2020)252126262122242121262224
Overleden aantal personen gemeente Houten 2020

Deze pagina is gewijzigd op 22 juli 2021