Corona Houten

De pagina corona houten beschrijft een actuele gebeurtenis met een vertraging van één maand. Aanvullingen zijn welkom op info@oudhouten.nl

Corona Houten - de situatie in Castellum.
Albert Heijn Castellum op 29 april 2020

In januari grijpt in het Chinese Wuhan het coronavirus SARS-CoV-2 om zich heen. Het duurt enkele weken voordat ook het virus in Houten opduikt.

Maart 2020

Het duurt tot 2 maart voordat het eerste besmettingsgeval in Houten bekend wordt. De betreffende persoon is op zakenreis geweest in Duitsland en daarna op vakantie. Het is het eerste geval in de regio Utrecht.

Wintersporters
Drie dagen later heeft Houten 9 besmettingsgevallen. Bij twee andere gezinnen is het virus ook geconstateerd na terugkomst van wintersport in Italië. Houten is op dat moment in Nederland de gemeente met meeste besmettingen. Nadat op 7 maart het aantal besmettingen is gegroeid tot 13, wordt op 10 maart gemeld dat de eerste patiënt alweer genezen is verklaard. Het zijn milde klachten die er worden gemeld.

Lockdown
Op 12 maart wordt de ‘intelligente lockdown’ aangekondigd. Nederland, maar ook Houten maakt een noodstop. Buiten de vier eerdere gezinnen zijn er verder geen besmettingsgevallen bekend. Dat verandert op 18 maart, wanneer het 14e besmettingsgeval wordt genoteerd. De golf uit Noord-Brabant lijkt ons nu te bereiken.

Een week later zijn er 37 besmettingen. Ook de verzorgingstehuizen worden getroffen, waarbij het Houtens Erf de meeste patiënten heeft (6 tot 11??). Het Haltnahuis zou er 4 hebben en de Loerickerstee blijft tot 1 geval beperkt. Er wordt een luchtwegpoli aan het Hofspoor opgestart, waar personen naar toe worden gestuurd die luchtwegklachten hebben. De politie rijdt door de wijken en let op samenscholingen.

Het RIVM vermeldt vanaf 28 maart ook het aantal ziekenhuisopnamen. Het Haltnahuis richt een vleugel in, waar personen kunnen bijkomen die zijn ontslagen uit het ziekenhuis. Aan het eind van de maand zijn er 9 personen opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn dan 58 besmettingen.

Corona Houten april 2020

Op 1 april worden de eerste twee personen gemeld die zijn overleden. Een persoon woonde in het Houtens Erf. Bij de supermarkten staan mensen in de rij om binnengelaten te worden. Huisarts Ebbing meldt op 3 april dat het op de coronapraktijk iets rustiger aan het worden is. De Varsity op 5 april gaat niet door.

Op 6 april zijn er zorgen onder het personeel van het Houtens Erf. Het is de tijd dat landelijk langzamerhand duidelijk wordt dat tijdens deze crisisaanpak de verpleegtehuizen zijn vergeten. De leiding van het Houtens Erf is ‘not amused’ over de berichtgeving.

Het is 16 april als het RIVM duidelijke cijfers gaat publiceren per gemeente. Doordat ook zorgmedewerkers worden getest, is het aantal besmettingen in Houten opgelopen tot 93. Daarnaast zijn 22 personen opgenomen in het ziekenhuis en zijn er 9 personen overleden. Huisarts Ebbing denkt dat er meer zijn overleden, meldt hij op HoutenFM. Op de luchtwegpoli komen 4 tot 8 mensen per dag binnen, minder dan eerst. Nu ook met buikklachten. ,,Het lijken wel drie ziektes ineen”, zegt Ebbing.

Incidenteel lopen er mensen met mondkapjes door de straat of in het winkelcentrum. Bij de Meidoornkade wordt op 23 april door de GGD een regionaal testcentrum ingericht.

Op 27 april met Koningsdag is het prachtig weer. Dat is het de hele maand al. Bijna alle activiteiten zijn deze dag geannuleerd. Er is geen vlag in de gemeentetoren omdat de vlaggenhangers geen 1,5 meter afstand kunnen houden. Diverse activiteiten zijn digitaal. Mensen wandelen buiten en de koolwitjes fladderen massaal rond, hetgeen toch een feestelijk gevoel geeft. Aan het eind van de maand zijn er 106 besmettingen, 24 ziekenhuisopnamen en 12 overleden personen.

Corona Houten: Het is Koningsdag op Het Rond
Het Rond op Koningsdag 2020

Corona Houten mei 2020

Houten start langzaam weer op. Winkeliers op Het Rond starten een campagne samen met gemeente om lokaal te winkelen. Steeds meer winkels gaan open. De Loerickerstee en Haltnahuis zijn coronavrij. Er liggen 10 patiënten op de Covid-afdeling in Haltna, die opknappen na ziekenhuisopname.

Een parade op 5 mei met oude legervoertuigen zoals in 2010 is geannuleerd. Door Maurice de Hond wordt geschat dat in Houten 10 tot 15% van de bevolking besmet is. Door het mooie weer is het strand aan de Rietplas overvol. Bij winkels worden klanten gedoseerd binnengelaten, waardoor rijen ontstaan.

Het aantal besmettingen stijgt deze maand naar 131. Niemand uit Houten gaat in mei naar het ziekenhuis, één persoon overlijdt.

(De pagina corona Houten wordt aan het eind van elke maand bijgewerkt). Bekijk de landelijke tijdlijn op: https://www.tijdlijncoronavirus.nl/

Kijken naar Houten
50 jaar lang tekende Peter Koch allerlei objecten in de gemeente Houten. De 156 tekeningen in dit boek zijn gemaakt tussen de Koppeldijk en de Lekdijk. De tekeningen zijn voorzien van teksten door de maker van deze website. Het boek is vanaf juli 2020 te koop. De voorinschrijving is gestart.
Schrijf je hier in