Breuklijnen

Houten kent drie, maar misschien wel vier tektonische breuklijnen. Deze breuklijnen zijn niet actief, wat betekent dat ze voor zover we weten geen aardbevingen hebben voortgebracht.

Breuklijnen lopen in Nederland doorgaans van Zuidoost naar Noordwest. Bij Wijk bij Duurstede en Driebergen lopen een aantal breuklijnen die een route via de Kromme Rijn volgen. Ook in de regio Culemborg/Vianen lopen breuklijnen.

Schalkwijk


De eerste breuklijn is te vinden in het zuiden van Schalkwijk. Dwars door Steenwaard ter hoogte van de veerpont naar Culemborg loopt een breuklijn, die ongeveer stopt ter hoogte van de overweg bij de Pothuizerweg. Er is ook een kaart die deze breuklijn iets oostelijker situeert.

Goysebrug


Een tweede breuklijn vinden we in het uiterste zuidoosten van Houten. Op de plek waar de Beusichemseweg de Lekdijk bereikt, begint in het weiland links vlakbij het kanaal een breuklijn. Deze loopt verder de gemeente Wijk bij Duurstede en Buren in.

Meerpaal


Een derde breuklijn is afkomstig uit Galecop en loopt via bedrijventerrein Plettenburg naar Houten. Dat gebeurt ter hoogte van de brug van de A27 over het Amsterdam-Rijnkanaal. Via de Meerpaal loopt de breuklijn naar het Veerwagenpad onder het regionale politiecentrum door, om via de Schaft te stoppen bij De Bouw ten zuiden van de fietsbrug. Opgemerkt dient te worden dat er ook kaarten zijn, waarop de Meerpaalbreuklijn en de Goysebrugbreuklijn aan elkaar zitten en in feite één breuklijn zijn.

Mogelijk loopt er ook een vierde breuklijn van Honswijk naar Tull en ‘t Waal, zoals op sommige kaarten staat afgebeeld.

De diepte van de breuken in het zuiden van Utrecht zijn vermoedelijk te vinden tussen de 300 en 6000 meter diepte (bron). Ondiep dus.

Aardbevingen


Wel kunnen we stellen dat er geen aardbevingen op deze breuklijnen voorkomen. In Houten worden wel zo af en toe aardbevingen gevoeld. Meestal gaat het om krachtige aardbevingen elders, die ook hier voelbaar zijn. Een zware aardbeving in Algerije of Italië zullen we eerder voelen dan een lichte aardbeving in Tiel.
Lees verder

Breuklijnen