Breuklijnen

Houten kent een aantal tektonische breuklijnen. Deze zijn niet actief, wat betekent dat ze voor zover we weten geen aardbevingen hebben voortgebracht.

Breuklijnen lopen in Nederland doorgaans van Zuidoost naar Noordwest. Bij Wijk bij Duurstede en Driebergen lopen een aantal breuklijnen die een route via de Kromme Rijn volgen. Ook in de regio Culemborg/Vianen lopen breuken.

De diepte van de breuken in Houten zijn te vinden tussen de 800 en 6000 meter diepte (bron). Ondiep dus.

Aardbevingen

Wel kunnen we stellen dat er geen aardbevingen op de Houtense breuken voorkomen. In Houten worden wel zo af en toe aardbevingen gevoeld. Meestal gaat het om krachtige aardbevingen elders, die ook hier voelbaar zijn. Een zware aardbeving in Algerije of Italië zullen we eerder voelen dan een lichte aardbeving in Tiel.
Lees verder

Breuklijnen in Houten
Overzicht van de breuklijnen in Houten volgens recent inzicht. De rode en zwarte lijnen geen breuken op verschillende diepten aan. Rood is ondiep, zwart is dieper.

De breuklijn die onder De Veste en de Houtensewetering ligt zit op 800 meter diepte. Het is een kleine afwijking van enkele tientallen meters in de zandlaag in de zogenaamde ‘formatie van Breda’. De zwarte breuklijnen zitten dieper.

De aanwezigheid van de breuken in de buurt van Wijk bij Duurstede was een argument tegen schaliegaswinning in Houten.

De breuklijn bij de Kromme Rijn is duidelijk te zien