Concentratiekamp Honswijk

Fort Honswijk was in 1935 het eerste concentratiekamp van Nederland. Dat staat vermeld in diverse bronnen. Maar was dit wel zo?

Maarten van Rossem bezocht vorig jaar met een cameraploeg van RTV Utrecht het fort en zocht dit uit. Het blijkt dat het wel meeviel met dat concentratiekamp.

Het ging om communisten die uit Duitsland naar Nederland waren gekomen, op de vlucht voor het nationaal socialisme. Maar de politiek actievelingen werden gevangengenomen, omdat de Nederlandse regering bang was voor Duitsland. Onder strikte geheimhouding werden 32 vluchtelingen opgesloten in Fort Honswijk. De vluchtelingen gingen in hongerstaking uit protest tegen de gevangenneming.

Concentratiekamp Honswijk of Kuuroord?

De 32 geïnterneerden hoefden op Fort Honswijk geen werkzaamheden te verrichten. Ze konden lezen, tekenen en knutselen. Het was dus geen strafkamp concludeert van Rossem.  Na 2,5 jaar waren alle geïnterneerden vertrokken, op 1 na. Die had 26 bewakers tot zijn beschikking.

Na de Tweede Wereldoorlog sloten de Nederlanders in Fort Honswijk de NSB-ers op. Die zaten hier anderhalf jaar in afwachting van hun proces. Vaak onder verschrikkelijke omstandigheden. Van Rossum stelt dat niet alleen de Duitser slecht was, maar ook de Nederlander.

De interessante reportage van RTV Utrecht is hieronder te bekijken.

Deze pagina is gewijzigd op 17 september 2021