Oorlogsmonument ’t Goy

72 jaar nadat een Britse bommenwerper neerkwam in ’t Goy, is er een monument voor de omgekomen bemanningsleden opgericht. Het monument op de hoek Goyerdijk, Nachtdijk is in het bijzijn van 13 familieleden onthuld.

Het vliegtuig werd in de nacht van 4 op 5 mei 1943 neergeschoten nadat het terugkeerde van een bombardement op Dortmund. Het vliegtuig stortte brandend neer naast het Amsterdam-Rijnkanaal in ’t Goy.

Van de zeven bemanningsleden overleden er vijf direct. Twee bemanningsleden werden later enkele honderden meters verderop dood teruggevonden. De bemanning was tussen de 20 en 28 jaar oud.

Het oorlogsmonument ’t Goy is het initiatief van de Lions Club Houten. Dinsdag 5 mei 2015 werd de gedenksteen onthuld. Het was een waardige ceremonie, waarbij ook burgemeester de Jong sprak.

Voor de 13 aanwezige familieleden was de onthulling een hoogtepunt van het bezoek. Eerder waren ze al op de plaats geweest waar het vliegtuig was neergestort en de begraafplaats waar de bemanningsleden liggen. De school in ’t Goy adopteert het monument en legt er voortaan elk jaar bloemen.

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021