Autopionier Charles François Testas

Enkele tientallen jaren nadat de fiets was verschenen, waren pioniers actief met auto’s. Charles François Testas, heer van Oudwulven en Waaien was een van de eerste autobezitters van Nederland.

In het boek “Houten ontstaan en groei” van Wttewaal en Smits staat C. F. Testas afgebeeld met een auto. Testas woont aan het begin van de 20e eeuw in huize Oud-Wulven.

Op 15 augustus 1899 startte zo’n demonstratietocht op het Janskerkhof te Utrecht met elf auto’s. De auto hieronder is een 6 PK Daimler uit 1896 en was de 2e auto die in Nederland is ingevoerd. Bij het achterwiel staat C.F. Testas tot Oudwulven.

Charles Testas
Charles Testas in Utrecht bij een rally (Het Utrechts Archief)

Testas was in 1898 mede-oprichter van de Nederlandsche Automobiel Club (NAC). Dit was een organisatie van een aantal enthousiaste automobilisten die “het automobielwezen in Nederland wilde bevorderen“. Hiervoor werd gelobbyd en werden congressen en toertochten georganiseerd.

Op de website Conam staat de auto van Charles Testas met het kenteken Rijksnummer 15 uit 1898. Daar wordt ook vermeld dat Testas maximaal 35 km/uur kon met een van zijn latere auto’s. Maar wanneer hij heuvel op ging, moesten de passagiers uitstappen. Charles Testas verzamelde ook ongewild bekeuringen wegens overschrijding van de maximumsnelheid.

Ook kreeg de auto wel eens pech. Dat betekende dat hij een uurtje aan het sleutelen was, maar vanwege de koude kon de auto niet starten. In de nette kleren duwde hij en zijn vrouw de auto naar huis. De buren en omwonende boeren zouden teveel leedvermaak hebben gehad als de auto was achtergebleven.

Charles Testas
Venloosche courant 28 maart 1906

Charles Testas werd begraven op de openbare begraafplaats aan de Ireneweg in een familiegraf.