Liefdesdrama bij De Heul (1937)

Op 17 juli 1937 worden in de Lek bij de Heul twee lichamen gevonden. Het gaat om het lichaam van Margaretha (Martha) Kuilder die vastgebonden zit met een touw aan het lichaam van Hendrikus Hoogveld. Volgens de krant gaat het om een liefdesdrama.

Het is zaterdagmiddag rond 15 uur wanneer een inwoner van De Heul contact opneemt met de Schalkwijkse politie. Bij de loswal aan De Lek staat al de hele dag een vrachtwagen en niemand kijkt er naar om. Dat vindt de bewoner verdacht.

Bij aankomst constateert de politie dat de vrachtwagen van een inwoner uit Houten is. Aanwezig in de cabine zijn een tas/naaidoos, japon en een damesschoen. Wanneer de politie contact opneemt met de Houtense burgemeester, wordt duidelijk dat de eigenaar van de auto wordt vermist en dat tevens een 17-jarige vrouw zoek is.

Dreggen

De Schalkwijkse politie besluit te gaan dreggen. Hiervoor wordt de politie van Culemborg opgeroepen, die met een boot naar De Heul vaart. Het duurt niet lang of op 4 meter afstand van de oever wordt het lichaam van een vrouw aangetroffen, gekleed in bruin mantelkostuum.

Maar wanneer de Culemborgse agenten haar uit het water halen, zien ze dat de vrouw een touw om haar middel heeft. Aan dit touw zit één tot twee meter verder het lichaam van een man bevestigd. Beide lichamen worden naar de kant gebracht. De toegesnelde dokter Jansen constateert de dood. Vader Marten Kuilder is daarbij aanwezig of komt vrij snel erna te plaatse. Hij is buiten alle zinnen en wil met zijn revolver op de overleden vriend van Martha schieten.

Liefdesdrama

De kranten publiceren die dagen over het drama in Schalkwijk. De vrouw was dienstbode in Houten bij dokter van Dop. Ze was de dochter van veldwachter Marten Kuilder in Doorn, die enkele maanden eerder uit Houten was verhuisd. Martha bleef in Houten achter. Bovendien had ze een vriend. Hendrikus Hoogveld (29) uit Houten, die op de Vlierweg woonde.

Op haar verjaardag vrijdag 16 juli gaat ze eerst naar Utrecht om cadeaus te kopen. Daarna reisde ze naar Doorn om haar verjaardag bij haar ouders te vieren. Bovendien kan ze haar nieuwe broertje zien, die een maand eerder was geboren. ’s Avonds om 22.15 uur komt haar verloofde Hendrikus haar afhalen en vertrokken ze naar Houten.

Uit onderzoek door de politie blijkt dat de vrouw strepen op de hals heeft en is gewurgd. Ook blijkt uit gesprekken met haar omgeving dat ze de relatie met Hendrikus wilde verbreken. Martha vindt zichzelf nog te jong. De krant spreekt het vermoeden uit dat ze onderweg naar Houten dit heeft bekendgemaakt, waarna de jongen haar heeft gewurgd en zichzelf van het leven heeft beroofd. Martha wordt woensdag 21 juli 1937 in Maarn begraven.

De krant Onze Toekomst

De familie Kuilder woonde tot eind 1936 op Brink 24, naast restaurant de Roskam en later op de Loerikseweg. Daarvoor woonde het gezin in de buurt van Kasteel Schonauwen aan de Schalkwijkseweg. In oktober 1930 verdronk haar broertje van anderhalf jaar oud in de gracht van het kasteel. De dood van Martha in 1937 was de tweede keer dat de dood zich op lugubere manier in het leven van Marten Kuilder en zijn vrouw Truus toonde.

Marten Kuilder heeft het in de periode na de moord op zijn dochter moeilijk gehad. Hij is lid geworden van de NSB. Maar hij was geen NSB-er in hart en nieren.

Deze pagina is gewijzigd op 16 juli 2021