Taxi rijdt Lek in (1934)

Op Eerste Pinksterdag 1934 rijdt een taxi bij Beusichem in de Lek. De taxi was door een van de aangeschoten passagiers in beweging gebracht nadat de chauffeur was uitgestapt. Twee personen verdrinken.

Het is gezellig in Tiel als vier mannen aan het eind van een avond besluiten een taxi naar Utrecht te nemen. Dat doen ze met CITAX een pas opgericht taxibedrijf. Het gaat om vishandelaar Roos groentehandelaar Schoots, constructeur De Brouwer en zijn neef. Om 1 uur ’s nachts komen ze aan bij de veerboot van Beusichem. De pontwachter vraagt of ze ’s nachts nog terugkeren, zodat hij er rekening mee kan houden. Ze ontkennen dat ze die nacht nog terug komen.

Ze rijden via Houten naar Utrecht, waar ze niets leuks vinden om iets te drinken. Daarop vragen ze aan de chauffeur of hij hun met de taxi naar Amsterdam wil brengen. De chauffeur vindt het genoeg en het lukt hem om het uitbundige gezelschap om te praten terug te gaan naar Tiel. Rond 3 uur in de nacht rijden ze via Houten en ’t Goy terug naar huis.

Veer Beusichem
Bonnekaart pontveer Beusichem

Pontwachter afwezig

Om kwart over drie ’s nachts komt de taxi aan bij de pont van Beusichem. Er wordt aan de bel getrokken, maar er volgt geen reactie van de pontbaas. Het aangeschoten gezelschap besluit om zelf de pont te bedienen.

Chauffeur Vos krijgt van de mannen de opdracht de afsluitboom te openen. Wanneer hij dit heeft gedaan en de afsluitboom aan de Lekzijde van de pont sluit, komt de auto in beweging. Inzittende De Brouwer blijkt met de gaspedaal en handrem te hebben gespeeld.

De auto rijdt van de helling af en komt met flinke snelheid de pont op. Vos springt op de treeplank en probeert via de handrem de auto tot stilstand te krijgen. Maar direct moet hij eraf springen, omdat de auto de Lek in rijdt.

Twee van de inzittenden weten zwemmend de kant te bereiken. Maar De Brouwer en Roos komen niet meer boven water.

Ramptoeristen

Het auto-ongeluk zorgt zondagochtend voor een stroom ramptoeristen. Zelfs uit Tiel komt men kijken wat er is gebeurd. Bij het ophalen van de auto uit het water staat de klok van de auto stil op 3.20 uur.

De twee slachtoffers worden later gevonden. De Brouwer wordt zondagmiddag om 4 uur bij De Heul uit de Lek gehaald. Roos wordt vijf dagen later aangetroffen in eveneens de gemeente Schalkwijk.

Deze pagina is gewijzigd op 13 september 2021