De Brink in Houten

(Foto collectie RAZU)

Op de Brink in Houten stonden een eeuw terug een school en een raadhuis. Ook was er een dorpspomp waar de dorpelingen hun water haalden en vanaf de jaren twintig een muziektent.

Alles is verdwenen en interessant is om te kijken waar dit ongeveer heeft gestaan.

Hiervoor hebben we foto’s en oude kaarten tot onze beschikking. De kaart die ik gebruik is uit 1931 en werd een paar weken terug door Houtense Hodoniemen op twitter gezet.

Vervolgens pakken we een kaart van het Oude Dorp (1), zetten daar de kaart uit 1931 overheen (2) en kleuren de school en het raadhuis rood (3).

Wanneer we de kaart uit 1931 verwijderen, krijgen we onderstaand beeld. De school ’t Groentje (G) stond deels op de huidige parkeerplaats van de Albert Heijn en op de plek waar nu de waterfontein is. Het raadhuis (R) stond er naast, op de plek waar nu een weg loopt.

Wanneer we de straten er in leggen, evenals de muziektent (M) en de dorpspomp (P), kunnen we aan de hand van verschillende foto’s de locaties van deze laatsten reconstrueren. Want als er iets is gefotografeerd in Houten in de loop van de jaren, dan is het dit dorpsplein wel.

Om het nog beeldender te maken, nemen we een luchtfoto als ondergrond en zoomen we in.

We zien dat de muziektent van de vorige eeuw op enkele meters afstand stond van de huidige muziektent. Tegenwoordig is op de plek van de voormalige muziektent het oorlogsmonument te vinden. De rode stip eronder is ongeveer de locatie van de dorpspomp.

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021