Station Houten

Station Houten

Op 22 mei 1982 krijgt Houten een station. Het station is gebouwd bovenop een spoorviaduct. In eerste instantie is het een noodstation. Maar vanaf 1984 wordt ook het Centrum gebouwd. Aan de oostzijde is het winkelgedeelte, aan de westzijde het kantorengedeelte. Het station heeft een kaartjesloket aan de oostzijde. Dit stationsgebouw waar ook een postkantoor en een makelaar in zit, wordt op 28 november 1985 geopend.

Het station voorziet in behoefte. In 8 minuten is de reiziger in het centrum van Utrecht. Verder is het een normaal station zoals elders. Af en toe is er vandalisme, worden er veel fietsen gestolen of springt soms iemand voor de trein.

Op 19 juli 1993 wordt de kaartjesautomaat ingevoerd. De loketten blijven open, maar uiteindelijk verdwijnen deze ook. De trein blijkt een populair vervoersmiddel in fietsstad Houten. Vooral richting Utrecht is het druk. Forenzen rollen bijna van het perron stelt een wethouder in een interview in 2003.

Perron 3 op station Houten

Met de bouw van Houten-Zuid krijgt het station aan de oostkant een derde perron. Hier vertrekt tussen 2001 en 2008 de tram naar Castellum. De tramchauffeurs zijn vriendelijk en wachtten vrijwel altijd op de trein die uit Utrecht aankwam.

Vernieuwd station

In 2006 start de gemeente Houten met renovatie van Het Rond. Het winkelgebied was unaniem door de Houtense bevolking uitgeroepen tot de lelijkste plek van de gemeente. Ook het station wordt vanaf juni 2007 verbouwd. Vanaf 2008 komt de spoorverdubbeling goed op gang. De tramverbinding met Castellum wordt opgeheven en perron 3 verdwijnt.

Tegelijkertijd start een complexe renovatie aan het station. Terwijl de treinen 16 keer per uur passeren, wordt de verdubbeling uitgevoerd en verandert het geheel in een station met een eilandperron. Ook wordt een moderne fietsenstalling aangelegd. In november 2010 wordt het nieuwe station in gebruik genomen. Station Houten is een van de eerste stations in Nederland waar toegangspoorten staan, die alleen met de OV-chip geopend kunnen worden.

Deze pagina is gewijzigd op 27 april 2020