[1933] Sneltrein grijpt vrachtwagen: 3 doden

Op maandag 16 januari 1933 om 9.47 uur werd in Schalkwijk een vrachtauto door de sneltrein uit Den Bosch gegrepen. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. Het was het derde ongeluk met dodelijke afloop in een jaar tijd in Houten.

De Uitweg is geel en liep door naar de Tiendweg. De spoorlijn liep via het rode traject.

De aanrijding gebeurde op de onbewaakte overweg van de Uitweg bij wachtershuisje 10. De Uitweg (geel) liep in die tijd door naar de Tiendweg en kruiste de spoorlijn (rood). Later is de spoorlijn verplaatst, is de Schalkwijkseweg aangelegd en de overgang verdwenen.

In de Chevrolet-truck zaten een chauffeur en twee broers uit Ameide, die onderweg waren naar de Poeldijk, om hout te laden. Ze waren dus bijna op de plaats van hun bestemming.

Machinist remt uit alle macht

De bestuurder van de vrachtauto was gestopt voor een passerende trein uit Utrecht. Toen die voorbij was trok hij de vrachtwagen op, maar zag te laat dat de sneltrein uit Den Bosch eraan kwam.

De geschrokken machinist gaf direct fluitsignalen en remde de trein uit alle macht. Maar gezien de korte afstand kreeg hij zijn machine niet meer tijdig tot stilstand. De chauffeur van de vrachtauto probeerde door gas bij te geven het gevaar te ontlopen, maar hij kon niet meer voorkomen dat de vrachtauto vol werd geraakt.

De trein sleurde de auto mee, waarna deze een greppel inrolde. Van de twee inzittende broers (16 en 20) was een op slag dood, een ander stierf vlak erna. De 50-jarige chauffeur raakte zwaar gewond en werd met de trein die hem had aangereden naar een kliniek in Utrecht gebracht. Hier overleed hij in de loop van de middag.

Gemeentegrens

Het ongeluk gebeurde op de gemeentegrens van Schalkwijk met Houten. De auto werd in Schalkwijk gegrepen en in Houten in de sloot geworpen. De Schalkwijkse burgemeester Ten Holder was die ochtend in Utrecht, waardoor de Houtense burgemeester Los eerder ter plaatse was. De Schalkwijkse huisarts Willem Jansen verleende samen met een arts die in de trein zat eerste hulp.

De aanrijding trok veel bekijks uit Houten en Schalkwijk. Het Utrechts Nieuwsblad meldt dat de politie zijn handen vol had om kijkers uit de buurt te houden.


Een paar jaar later zouden bij een vergelijkbaar ongeval iets verderop, opnieuw meerdere doden vallen.

Deze pagina is gewijzigd op 25 juni 2021