Vrouw springt in fortgracht (1927)

Op 30 april 1927 wordt de fabrieksarbeider Nicolaas van Zanten gearresteerd. Zijn vrouw was vlak ervoor met een kind van één jaar oud in de fortgracht bij Lunet 4 gesprongen en overleden. De politie vertrouwt de zaak niet.

Het is een mysterieus verhaal waar de kranten begin mei 1927 over schrijven. Van Zanten (23) en zijn Haagse vrouw Cornelia Bonte (21) zouden woonachtig zijn in Houten en rond elf uur ‘s avonds terugkomen van boodschappen doen uit Utrecht.

Ze lopen die avond over Houtensche pad dat dwars door de vier Lunetten loopt. Van Zanten draagt de boodschappen, Bonte draagt een éénjarig kind.

Het Houtensche pad (rood) met de vermoedelijke locatie

Op het moment dat ze het vierde lunet passeren, zegt de vrouw even apart te gaan met het kind. Van Zanten besluit te wachten met boodschappen. Dan hoort hij een plons en rent naar het geluid toe. Hij ziet zijn vrouw in de fortgracht liggen en het kind ook. Met moeite (zwemmen was niet voor iedereen weggelegd in die tijd) weet hij het kind te redden.

Totaal verbouwereerd zit hij aan de kant als omstanders en twee politieagenten verschijnen. Die halen vervolgens het lichaam van Cornelia Bonte naar de kant. Haar levensgeest is verdwenen.

Het kindje wordt naar een ziekenhuis gebracht en Van Zanten wordt gearresteerd. De agenten vinden zijn verklaring nogal onlogisch en willen uitzoeken of er sprake is van moord of zelfmoord. De man zegt dat zijn vrouw depressief was en dat het zelfmoord moet zijn geweest.

Na vijf dagen wordt de man overgeplaatst naar het huis van bewaring, omdat de autoriteiten het voorval verder willen uitzoeken. Maar op 11 mei 1927 meldt de krant dat hij is vrijgelaten en er aan zijn verklaring niet meer wordt getwijfeld.

Registers

Kranten uit het verleden zijn niet altijd een betrouwbare bron. Dus is een en ander nagetrokken in de registers. Van Zanten en Bonte zijn niet terug te vinden in de Houtense bevolkingsregisters. Wel blijkt uit de overlijdensregistratie dat het stel woonde op de Hoornkade in Utrecht. Hoe de krant er bij komt dat het om inwoners van Houten ging en waarom deze personen ’s nachts met een kind en boodschappen onderweg waren richting Houten, blijft vreemd.

Update: n.a.v. een reactie op dit artikel blijkt het stel in de buurt van de Koppeldijk te hebben gewoond. Kennelijk stonden ze niet ingeschreven bij de gemeente Houten. Het betreffende pand op de Koppeldijk blijkt meerdere kortdurende bewoners te hebben gehad.

Registratie burgerlijke stand gemeente Utrecht 4 mei 1927 (Het Utrechts Archief)

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021