Geurt Staal (1956)

In maart 1956 meldt een 23-jarige man zich bij de politie Utrecht met het bericht dat hij was ontvoerd. Hij zou later zijn losgelaten op de Lekdijk bij Tull en ’t Waal. De kranten schrijven er volop over.

Op zaterdag 10 maart 1956 rond 18.00 uur loopt deze Geurt Staal uit Nijkerk volgens eigen zeggen op de Neude. Wanneer er een auto naast hem stopt, stappen er twee mannen uit. Ze zeggen van de politie te zijn en dat hij moet instappen.

ontvoering Geurt Staal
De Telegraaf

De auto verlaat de stad via de Berenkuil en rijdt de Waterlinieweg op. Daar wordt hij aangesproken als Braams. Hij zegt geen Braams te heten, maar de mannen zeggen dat hij in Amsterdam wel zo bekend staat. De mannen willen weten waar de spullen zijn. Maar hij zegt niets van spullen te weten.

Zak over het hoofd

Even later wordt de auto aan de kant gezet en wordt hij met een revolver onder schot gehouden. Zijn handen worden geboeid, hij krijgt een juten zak over het hoofd en wordt neergelegd op de bodem van de auto. Na een tijdje rijden komt de auto aan bij een schuur of een garage. Daar wordt Staal beroofd van 40 gulden en aan zijn lot overgelaten. De hele nacht brengt hij daar door.

De volgende dag komen de mannen hem weer halen. Ze rijden met hem naar de Lekdijk en doen zijn zak af. Geboeid langs de Lekdijk bij Tull en ’t Waal wordt hij achtergelaten.

Hij weet de aandacht te trekken van een passerende boer en die maakt zijn touwen los. Vervolgens loopt hij naar Utrecht en pakt daar de bus naar zijn zus in De Bilt. In de bus ontmoet hij zijn vriendin Tjiske Hendriks (20) die hem al een dag kwijt is.

Politie heeft twijfels

ontvoering Geurt Staal
De Waarheid

Op maandag gaat Staal naar de politie. Die spreekt over een mysterieuze zaak en zegt dat de verklaring onvolkomenheden kent.

Het is een verward verhaal, zonder aanknopingspunten, vindt de recherche. Zo blijkt later in de week dat de boer uit Schalkwijk zich na een oproep in de krant niet heeft gemeld.

Nadat de kranten eerst hebben bericht over deze ontvoering, wordt in de vervolgberichtgeving de twijfel van de politie overgenomen.

De Waarheid meldt daarbij dat het een fantasieverhaal is, omdat Staal vaak beeldromans (stripverhalen) leest. Daarna zwijgt de media over Geurt Staal.

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021