Duel met pistolen in Maarschalkerweerd (1891)

Op 26 maart 1891 om 5 uur in de ochtend vechten Frans Hohmann en Henri ter Beek een ‘tweegevecht’ uit in Maarschalkerweerd. Daarbij wordt er met een pistool op elkaar geschoten. Doel is de eer te wreken, nadat er in een kroeg onenigheid was geweest.

Frans Hohmann is student medicijnen en Henri ter Beek is luitenant in het leger. Beiden zijn 23, woonachtig in Utrecht en afkomstig uit Noord-Brabant. Ondanks de diverse overeenkomsten klikt het niet tussen beiden.

Hohmann en Ter Beek ontmoeten elkaar in een kroeg in de stad. Na een gesprek gaat Hohmann biljarten. Terwijl hij met het spel bezig is, hoort hij dat Ter Beek zich negatief uitlaat over hem. Hij stapt op Ter Beek af en slaat hem in het gezicht. De ruzie wordt gesust, maar de excuses zijn voor Ter Beek onvoldoende. Hij is officier in het leger en wil het oplossen met een zogenaamd tweegevecht.

Duelleren met pistool

Nadat van te voren de spelregels zijn vastgelegd in een brief, verschijnen beiden mannen met een getuige in de vroege ochtend van 26 maart 1891 op een terrein bij Lunet II. Dit terrein is gelegen buiten de stad Utrecht en in de gemeente Houten. De getuige geeft beide mannen een oud geladen pistool met één kogel. Vervolgens verwijderen ze zich 25 passen van elkaar, waarna er geschoten mag worden. Hohmann schiet als eerste en mist. Daarna schiet Ter Beek en mist ook. Het duel is geslaagd en de eer van Ter Beek is gered.

Tweegevechten zijn ook in 1891 een zeldzaam gebeuren. Maar in eerdere eeuwen was het een gebruikelijke manier om te wreken. Vooral legerofficieren moesten hun gekwetste eer wreken, omdat ze anders hun functie zouden verliezen. Ter Beek wist dit maar al te goed en eiste dit dan ook.
Het Nederlandse leger had boekjes in de omloop, waarin het duelleren stond beschreven. Dergelijke tweegevechten hadden de bedoeling om elkaar te missen en daarna met elkaar wat te eten.

Rechter

Op 8 juni 1891 kwam de zaak voor bij de rechter. Een aanwezige hoge legerofficier zei dat er moest worden geduelleerd, omdat anders Ter Beek voor de Raad van Eer zou zijn geroepen. De officier was ervan overtuigd dat dit het ontslag van Ter Beek zou betekenen. De legerofficier wist niet dat enkele jaren eerder de straf op duelleren was verzwaard. De rechter deelde aan beide mannen 14 dagen gevangenisstraf uit.

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021