“Groot Schalkwijk van landsbelang”

De krant van 13 januari 1953

Wie op 13 januari 1953 de regionale krant opensloeg, las dat er vijandschap was ontstaan tussen de dorpen Schalkwijk en Houten. Aanleiding waren gemeentelijke herindelingen die al een tijdje in de lucht hingen. De annexatie van delen van Houten was volgens de gemeente Schalkwijk van landsbelang.

Volgens de Schalkwijkers was annexatie een logisch gevolg na de komst van het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat was een natuurlijke grens tussen beide gemeenten. Delen van de polder Schonauwen zouden beter naar Schalkwijk kunnen gaan. Het betroffen dan de Houtense wegen als bijvoorbeeld Kaaidijk en De Trip.

Tijdens een vergadering van de Provincie Utrecht konden vertegenwoordigers van de betrokken gemeenten inspreken over de diverse plannen. Ook het publiek en een verslaggever van het Utrechts Nieuwsblad waren aanwezig. Deze laatste moet blijkens het artikel al snel een aversie hebben gekregen tegen de Schalkwijkse vertegenwoordiger. Zo werd Schalkwijk omschreven als ‘slok-op’-buur en Houten als een dorpje tussen de vruchtdragende bomen en met een tevreden en rustige bevolking.

Houten naar de slachtbank

Het afstaan van delen van de gemeente aan Schalkwijk lag gevoelig in Houten. Utrecht was zo goed als klaar met haar annexatieplannen en zou weldra Maarschalkerweerd en delen van de Grote Koppel overnemen. De Houtense vertegenwoordiger vroeg dan ook waarom de mooie gemeente Houten nu naar de slachtbank werd geleid. Vanuit de gemeente Tull en ’t Waal was er ook teleurstelling en werd er gevraagd: ,,waarom moeten wij weg?”

De Schalkwijkse vertegenwoordiger bewoog zich als de bekende olifant in de bekende porseleinkast. Hij zag ‘Groot Schalkwijk’ van belang voor het dorp Schalkwijk en zelf als landsbelang. De krant vulde aan dat het eerder de bedoeling was dat Schalkwijk bij Houten zou worden ingelijfd, maar dat Houten geen zin had in Schalkwijk.

Enkele jaren later werd gestart met de opheffing van de gemeenten Schalkwijk en Tull en ‘t Waal.

De nieuwe gemeente Houten droeg langere tijd de naam “Groot-Houten.” In Schalkwijk is de eer gered door de introductie van de naam “Eiland van Schalkwijk”, dat nu de voormalige gebieden Tull en ’t Waal, Honswijk, De Heul, Pothuizen, Schonauwen en Den Oord beslaat.

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021