Gemeentegrens Houten

Het is het jaar 1812. Nederland valt onder het Eerste Franse Keizerrijk. De gemeente Houten wordt opgericht met het grondgebied van de voormalige gerechten Houten en ’t Goy, Heemstede, Schonauwen, Wulven, De Geer, Oud Wulven en Waijen. De gemeente valt onder het departement Zuiderzee met de hoofdstad Amsterdam.

Gemeentegrens van houten 1812

Wanneer Napoleon is verslagen en de Russische en Pruisische troepen in 1816 Houten hebben verlaten, wordt er een gemeentelijke herindeling bedacht.

De gemeente Houten wordt in 1818 in drie gemeenten gesplitst: Houten, Schonauwen en Oud-Wulven. Van Houten blijft onderstaand grondgebied achter. Het is hetzelfde gebied van het voormalige gerecht ’t Goy en Houten.

Gemeentegrens van houten 1818
De gemeente Houten heeft dezelfde omvang als het gerecht ’t Goy en Houten.

In 1851 wordt een nieuwe gemeentewet behandeld. Hierdoor komt de weg vrij voor het opheffen van kleinere gemeenten.

Per 8 september 1857 worden de gemeenten Schonauwen en Oud-Wulven toegevoegd aan de gemeente Houten. Het grondgebied strekt zich dan uit van Maarschalkerweerd (Utrecht-Oost) tot Den Oord (bij Beusichem).

Gemeentegrens van houten in 1858
De gemeentegrens van Houten in 1858

Daarna gebeurt er een eeuw niets. Wel is de gemeente Utrecht vanaf 1911 aan het azen op uitbreiding.

Annexatie door Utrecht

Pas na de Tweede Wereldoorlog vindt er een massale annexatie door Utrecht plaats, ten nadele van de omliggende gemeenten. Ook Houten levert een bijdrage en alles ten noorden van de A12 in Houten wordt in 1954 naar Utrecht overgeheveld.

Gemeentegrens van houten in 1954
Gemeentegrens van Houten in 1954 na de annexatie door Utrecht

Maar de gemeentelijke herindelingen zijn nog niet achter de rug. In 1962 worden de gemeenten Tull en ’t Waal en Schalkwijk aan de gemeente Houten toegevoegd.

Vooral in Schalkwijk duurde het jaren voordat sommigen over deze herindeling heen zijn. Het grondgebied van Houten is dan zoals onderstaand.

Tegelijkertijd met de gemeentelijke herindeling wordt bij Den Oord een grenscorrectie uitgevoerd met de gemeente Cothen, waarbij het Amsterdam-Rijnkanaal de nieuwe grens vormde. Ook ging een stukje van de polder Vuilcop over naar Nieuwegein.

Gemeentegrens van houten in 1962
Gemeentegrens van houten in 1962

Tenslotte wordt er in het jaar 1964 rond de Marsdijk een grenscorrectie uitgevoerd in het voormalige gerecht Slagmaat. Hier vormde de spoorlijn de nieuwe grens.

Gemeentegrens van houten

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021