Kerosinebrand (1965)

Het is 27 augustus 1965 rond 5 uur in de middag, wanneer twee graafmachines tussen Houten en Jutphaas het terrein aan het egaliseren zijn. Eerder die maand was er een hoofdaardgasleiding gelegd en deze werd netjes bedekt met grond.

Bij deze grondwerkzaamheden raakte een van de twee aanwezige bulldozers een kerosineleiding van de NATO, die tussen Rotterdam en Soesterberg liep. De kerosine lekte in de grond en ongeveer veertig vierkante meter grond is al snel doordrenkt met de brandbare kerosine.

Uit de grond komen kleine vlammetjes. De bestuurder van de bulldozer vermoedt in eerste instantie dat zijn graafmachine een lekkage heeft. Maar wanneer een werknemer rond half 7 een sigarettenpeuk op de grond laat vallen, is de ravage compleet. Er ontstaat een enorm vuur en de rook is tot tientallen kilometers in de omtrek te zien. De NATO-kerosineleiding staat in brand.

De brandweer is volgens het Utrechts Nieuwsblad in vier minuten (!!!) aanwezig, maar kan niets doen. De blusmiddelen van de brandweer zijn niet geschikt voor benzinebrand. De leiding wordt afgesloten tussen Driebergen en Klaphek en het vuur mag uitrazen.

Foto

Deze pagina is gewijzigd op 19 september 2021