Hooibergpyromaan (1960)

In de zomer van 1960 worden de boeren in Houten en Odijk opgeschrikt door een hooibergpyromaan. In twee uur tijd raakt ’s nachts bij drie boerderijen de hooiberg in vlam.

Het is 1 uur in de nacht van 15 op 16 augustus 1960 wanneer er brand uitbreekt bij de boerderij van W.A.J. Vernooij op de Achterdijk in Odijk. Een van de bewoners had vlak ervoor een brommer het erf horen oprijden. Ze schrikt wakker en kort erna staat de hooiberg in brand. De brandweer van Bunnik kan niet voorkomen dat er 20 ton hooi verloren gaat.

Tweede brand

Een half uur later raakt de hooiberg van veehouder C. van Schaik in de brand. Deze boerderij ligt op 500 meter afstand, langs de Houtenseweg. Een ooggetuige die in een auto langsrijdt ziet in de verte de brand bij Vernooij. Tijdens het passeren van de hooiberg van Van Schaik ziet hij vlammen uit de hooiberg komen. “Deze hooiberg brandde aan de kant van de weg en moet vijf minuten eerder zijn aangestoken”, meldt de ooggetuige. Hij maakt de boer wakker die in zijn pyjama naar buiten komt. De brandweer van Bunnik vraagt daarop assistentie van de Houtense brandweer. De extra inzet kan niet voorkomen dat er 75 ton aan hooi verloren gaat.

Nieuwe vuurgloed

Op het moment dat de vermoeide brandweerlieden rond 3 uur inrukken, ontdekt een van de spuitgasten aan de nachtelijke hemel een rode vuurgloed. Het is direct duidelijk dat er een nieuwe brand is uitgebroken. Deze brand blijkt te woeden bij G. van Rooijen bij boerderij De Steenen Poort in Houten. De brandweer van Houten rijdt er naartoe en grijpt direct in. Daardoor weet ze hooiberg voor een groot deel te behouden. Ontdekt wordt dat de hooiberg aan de zijkant is aangestoken.

in het jaarverslag van 1960 schrijft de brandweer van Houten over deze dag:
16 Augustus – Uitslaande brand bij C. van Schaik, onder de gemeente Odijk. Toen wij ter plaatse kwamen, was de brandweer van Bunnik reeds met het blussingswerk begonnen. In dezelfde nacht om vijf voor drie wederom brand. Ditmaal voor een Hooibergbrand bij G. van Rooijen op de Stenen Poort. Na een gedeelte van de berg uitgetrokken te hebben, was de brand zover geblust, en konden we inrukken.

Rijkspolitie

Opperwachtmeester H.F. Buizerd van de Rijkspolitie in Houten wordt die nacht gebeld over de twee branden in Odijk. Hij stuurt twee wachtmeesters naar Odijk ter assistentie. Hij blijft zelf wakker, want hij vermoedt dat er een pyromaan actief is. Wanneer even later brand in Houten uitbreekt, is hij snel ter plaatse, maar is de dader gevlogen.

In de dagen erna wordt door de Rijkspolitie van Jutphaas en Wijk bij Duurstede onderzoek gestart. Er wordt ’s nachts gepost bij boerderijen in Odijk, Houten en Jutphaas. De dader wordt niet gevonden, maar er zijn ook geen branden meer. Wel wordt vermoed dat het iemand uit Houten is geweest. De branden verplaatsten zich van Odijk naar Houten. Daarnaast lag boerderij de Steenen Poort afgelegen en was deze alleen te vinden door een bekende uit de buurt. De boeren hadden 25.000 gulden schade, die deels werd gedekt.

Het jaarverslag van de brandweer Houten maakte in de jaren erna geen melding meer van een pyromaan. Ook de kranten hebben het er niet meer over. De hooibergpyromaan lijkt een eendagsvlieg te zijn geweest.

De Telegraaf: Politie jaagt op hooibergpyromaan

Deze pagina is gewijzigd op 13 september 2021