Brand Wickenburgh (1951)

Wickenburgh in 1913 voor de brand
Wickenburgh in 1958 na de brand

Twee foto’s van huize Wickenburgh uit het Utrechts Archief. De bovenste is uit 1913, de onderste uit 1958. Het huis is in 45 jaar behoorlijk van uiterlijk veranderd. Hoe zit dat?

Op 17 januari 1951 brak er om 00.30 uur brand uit in Wickenburgh. De brand ontstond in het rechterdeel van het huis, dat door een arbeider met zijn gezin werd bewoond.

De vuurhaard ontstond in een kamer op de eerste verdieping, boven de achttiende eeuwse keuken. Vervolgens sloeg het over naar de zolderverdieping en bereikte het een rieten dak dat onder een pannendak aanwezig was. Met de krachtige wind stond binnen de kortste keren de hele zolderverdieping in brand.

Brand Wickenburgh in krant
Algemeen Handelsblad 19 januari 1951

De brandweer uit Houten was vrij snel aanwezig en heeft haar bluswerkzaamheden tot 4 uur
’s nachts voortgezet. De dikke zoldervloer voorkwam dat het vuur de benedenverdieping bereikte. Op slechts enkele plaatsen brandde deze door.

Het zwaar getroffen deel van huize Wickenburgh aan de noordwestelijke kant is niet meer opgebouwd en verder afgebroken. Schuin onder het zwaar getroffen deel was een kelder met een gewelf van kloostermoppen. Deze stortte tijdens de herstelwerkzaamheden in.

Door de brand zijn veel originele balken verdwenen. Bij een herbouw in 2012 is zoveel mogelijk van de aanwezige historische detaillering in zicht gelaten en hersteld. Een groot deel van het gebouw bleef bij de brand verder onbeschadigd.

Deze pagina is gewijzigd op 13 september 2021