Berichtenverkeer brandweer 2005

Op 20 oktober 2005 brandde op de Wickenburgseweg in ’t Goy een fruitloods af. De brandweer spreekt over een zeer grote brand. Ook voor de ondernemer maakte de brand grote indruk. De loods was vol gevuld met verse oogst. Tien jaar later besteedde RTV Utrecht er nog een reportage aan.

Reportage RTV Utrecht 2015

De brand is een van de meerdere branden in ’t Goy of Kromme Rijngebied die we onder agrarische bedrijven kennen. Maar van deze brand is het berichtenverkeer door een luisteramateur uit Utrecht op internet geplaatst. Hierdoor krijgen we een beeld hoe de meldkamer in Utrecht deze brand aanpakte en hoe professioneel de brandweer is georganiseerd.

Je kunt het beluisteren door op onderstaande link te klikken (en je geluid aan te zetten).

http://www.luister-post-zutphen.nl/wp-content/uploads/2015/01/2005-10-20-17-08-brand-fruitloods-Wickenburghseweg2.wav

Eerste auto’s

De meldkamer in Utrecht roept allereerst de brandweer van Schalkwijk op, daar ’t Goy onder het verzorgingsgebied van Schalkwijk valt. Er is niet meer bekend dan een brand in een loods aan Wickenburgseweg in ’t Goy. De Houtense Officier van Dienst is zo te horen als eerste aanrijdend. Besloten wordt brandweer Werkhoven in te schakelen en even later de brandweer van Houten.

Terwijl brandweer Schalkwijk onderweg is, zien de manschappen in de auto veel rook. Ze zijn benieuwd wat ze gaan aantreffen, maar de meldkamer zegt dat er moment niets meer bekend is dan een loods die brandt aan de Wickenburgseweg.

In het berichtenverkeer horen we Brandweer Werkhoven uitrukken met een tankspuit (942) en een slangenwagen (947). De meldkamer spreekt abusievelijk over de Wickenburghselaan. Er wordt kennelijk veel gebeld vanuit ’t Goy. Er is geen huisnummer bekend, maar de brand is goed te zien.

Ook brandweer Houten met tankspuit (983) rukt uit. Er wordt om een status gevraagd. ,,Schalkwijk en Werkhoven zijn onderweg en de Officier van Dienst van Houten is al aanwezig. Het schijnt goed te branden”, zegt de meldkamer.

Ter plaatse

Brandweer Schalkwijk (972) komt als eerste ter plaatse en ‘stelt onderzoek in’. De Officier van Dienst van Houten meldt een grote brand en heeft behoefte aan waterwinning. De locatie van de brand is op een hoger deel van de stroomrug vlakbij de kruising met de Beusichemseweg. Hier zijn nauwelijks sloten. Daarom wordt een haakarmvoertuig uit IJsselstein (916) gealarmeerd. Dit voertuig wordt doorgaans ingezet voor de watervoorziening in buitengebieden. Ook wordt een slangenwagen opgeroepen en rijden diverse auto’s en busjes naar de brand toe.

Terwijl de tweede tankspuit van Houten (982) aanrijdende is, komt de eerste (983) ter plaatse. De tweede auto van Werkhoven (947) is er ook kennelijk, want deze meldt een watertransport vanaf een ‘geboorde put’ te maken voor de eerste auto van Werkhoven.

Meer hulp nodig

Vier tankspuiten en diverse auto’s zijn onvoldoende. Er is meer hulp nodig en de hoogwerker van Vianen (595) wordt opgeroepen. Samen met de auto van IJsselstein (916) zijn ze onderweg naar ’t Goy. IJsselstein vraagt aan de meldkamer of het klopt dat de brand richting Houten is, want de navigatie geeft dit aan.

Door de Schalkwijkse brandweer wordt om politie gevraagd. De vierde bluswagen (982) uit Houten arriveert. De Officier van Dienst van Houten vraagt om een ademluchtcontainer. Deze licht/lucht container rukt uit vanuit Leidsche Rijn (957). Handig want de zon gaat al snel onder. Ook vanuit Utrecht-Oost (757) komt ademlucht. Immers er is asbest vrijgekomen bij deze brand.

Het berichtenverkeer wordt minder en de hoogwerker is ter plaatse. Eneco wordt gebeld.
De auto’s die nog aanrijden vragen of de Rondweg gestremd is. Dat blijkt niet zo te zijn, alleen de Tiendweg is slecht toegankelijk. De meldkamer geeft een routebeschrijving door, want de auto met ademlucht uit Utrecht (757) heeft geen navigatie. Bijna aangekomen wordt deze auto door een omwonende opgevangen en de boomgaard ingestuurd. Besloten wordt om toch door te rijden naar de brand.

Daarna horen we nog de 757 inrukken naar Utrecht-Oost. Meer opnames zijn er niet.Deze pagina is gewijzigd op 12 september 2021