Burgemeester Westra (Jan)

Officiële naam: ???? J.J.F.M.
Waarnemend burgemeester van Houten tussen 1-11-2000 en 1-7-2001
Geboren: 19 februari 1943 te ??
Gestorven: 12 september 2019 te Breda

Burgemeester Jan Westra (CDA) was waarnemend burgemeester van Houten. Zijn komst werd in de gemeenteraad als een opluchting ervaren, na het vertrek van burgemeester A. de Jonge.

Westra was burgemeester van de gemeente Vleuten-De Meern. Annexatie door Utrecht op 1 januari 2001 betekende het einde van zijn functie. Westra aanvaarde het waarnemend burgemeesterschap dan ook graag. In 2000 als parttime-burgemeester, maar in de eerste helft van 2001 als fulltime-burgemeester.

Westra’s belangrijkste taak was het onderlinge vertrouwen binnen de gemeenteraad op orde te krijgen. Het college en een deel van de gemeenteraad gunde elkaar het licht in de ogen niet. Bij zijn eerste vergadering van de gemeenteraad werden rozen uitgedeeld ter verzoening.

In februari 2001 viel het college van B&W. De financiële boekhouding van Houten was een puinhoop en ook enkele topambtenaren namen ontslag. Voor Westra was de Houtense politiek een korte bijzondere ervaring in zijn lange aanwezigheid in het openbaar bestuur. Ondanks alle perikelen wist Westra het vertrouwen terug te winnen, zodat Houten weer kon worden bestuurd.

Bij zijn afscheid halverwege 2001 werd burgemeester Westra door de Houtense politici gewaardeerd vanwege zijn inspanningen in het herstel van het vertrouwen in de Houtense politiek. Hij werd opgevolgd door partijgenoot C. Lamers. Tot 1 maart 2004 was Westra waarnemend burgemeester in de gemeente Rijnwoude, waarna hij met vervroegd pensioen ging.