Burgemeester Waller als verkeersagent

Voor de toren stond burgemeester Waller. (Collectie RHC Zuidoost)

Op zondag 18 mei 1924 is het voorjaar definitief losgebarsten. Nederland trekt er massaal op uit. Vooral de Betuwe is in trek, want daar zijn veel bloesems te zien.

De stedelingen pakken hiervoor de fiets, motor en auto. Om vanuit Utrecht en Amsterdam in de Betuwe te komen kon via Houten worden gereden. Vanuit de Herenweg reed men via de huidige Wallerweg over De Brink (Plein) naar de Loerikseweg/Beusichemseweg. Volgens de regionale krant Het Centrum reden er 500 auto’s in 2 uur tijd door het dorp.

Gevaarlijke bochten

Houten is totaal niet voorbereid op deze stroom dagjesmensen. Zo zit er bij de voet van de kerktoren een haakse bocht en bij het gemeentehuis eveneens. De op dat moment 76-jarige burgemeester Waller grijpt persoonlijk in. Hij gaat vroeg in de ochtend bij de kerktoren staan en zorgt ervoor dat er geen ongelukken gebeuren. Bij de bocht voor het gemeentehuis staat de veldwachter.

Tussen 8 uur ’s ochtends en 1 uur in de middag leiden beiden het verkeer door het dorp. Wanneer iemand de weg wilt weten, geeft Waller netjes antwoord. De krant Het Centrum is onder de indruk van burgemeester Waller, die eerder dat jaar zijn 50-jarig jubileum heeft gevierd.

Het Centrum 22 mei 1924

Deze pagina is gewijzigd op 18 september 2021