Burgemeester Scholtens (Harry)

Burgemeester Scholtens

Officiële naam: Hendrik Jan Joseph Scholtens
Scholtens heette Harry, maar als roepnaam gebruikte hij Hein.
Burgemeester van Houten tussen 24 augustus 1925 en 1 maart 1931
Geboren: 10 maart 1895 te Nuenen
Gestorven: 1 augustus 1978 te Maastricht
In Beverwijk is een straat naar hem genoemd: burgemeester Scholtensstraat

Burgemeester Scholtens en zijn vrouw.
Collectie RAZU

Burgemeester Scholtens (RKSP) is de opvolger van burgemeester J. Waller, die bijna een halve eeuw eerste burger van Houten was. Scholtens wordt door minister Ruijs de Beerenbrouck van Binnenlandse Zaken gekozen uit drie kandidaten. Hij was daarbij niet de eerste keus van de Commissaris van de Koningin in Utrecht, maar de minister bepaalde uiteindelijk wie het werd.

Op 21 september 1925 wordt burgemeester Scholtens ingehaald in Houten en geinstalleerd.

Op 13 oktober 1925 zit hij de eerste vergadering voor van de Houtense gemeenteraad. Ook heeft hij meerdere nevenfuncties. Naast burgemeester is hij hoofd van de brandweer en politie en ambtenaar van de burgerlijke stand. Belangrijkste zijn het lidmaatschap van de Provinciale Staten van Utrecht (1929-1931) en voorzitter van het waterschap Vechter- en Oud-Wulverbroek en het waterschap Houten. Ook is hij bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Utrecht (1929-1931). Scholtens is een bestuurder in hart en nieren.

Oprichting brandweer

In 1926 is Scholtens initiatiefnemer voor de oprichting van de Houtense brandweer. Na een oproep tot de Houtense burgerij, start de brandweer met 17 vrijwilligers. Op 15 juni 1928 is er een grote boerderijbrand op de Houtensewetering. Burgemeester Scholtens helpt zelf mee met pompen, zodat de vermoeide brandweermannen rust krijgen.

Scholtens houdt zakelijk en privé gescheiden. Na het overlijden van Jacob Waller koopt de gemeente Houten in 1927 het huis De Grund en trekt Scholtens erin. Van zijn trouwerij in 1928 is in de gemeentelijke stukken niet veel terug te vinden. Verder staat hij als een zuinige man bekend en als het even kan probeert hij kosten bij de gemeente neer te leggen.

Burgemeester Scholtens is geïnteresseerd in de historie. Hij regelt daarom dat de waterschappen hun archief bij de gemeente onderbrengen en inventariseert het gemeentelijk archief.

Plotseling vertrek

Opvallend is het plotselinge vertrek uit Houten. Op 18 februari 1931 dient hij zijn ontslag in en op 27 februari 1931 is zijn afscheidsvergadering. Vanaf 1 maart 1931 is hij wetgevingsambtenaar onder minister Ruijs de Beerenbrouck die hem enkele jaren eerder als burgemeester van Houten had uitgekozen. Op 26 april 1931 verhuist hij naar Den Haag. In Houten wordt hij opgevolgd door burgemeester V.R. Los.

Nadat Ruijs de Beerenbrouck vertrekt uit Den Haag, wordt Scholtens op 27 juni 1933 opnieuw burgemeester. Dit keer in Beverwijk. In 1956 stopt Scholtens als burgemeester en in 1958 verhuist hij naar Maastricht. Daar sterft hij in 1978. Hij wordt begraven in de crypte van de Abdij Sint Benedictus nabij Vijlen. (bron)

Deze pagina is gewijzigd op 20 januari 2020